Съдържание

Посетители

В момента има 318  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №262/2014 г.

Проект „Закриване и рекултивация на общинско сметище за битови отпадъци в местността „Сметището" и местността „Мотулица" в землището на с. Струма, община Сандански, област Благоевград", с възложител община Сандански

Във връзка с Ваше уведомление с Вх. №1412/22.04.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания проект, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Проект „Закриване и рекултивация на общинско сметище за битови отпадъци в местността „Сметището" и местността „Мотулица" в землището на с. Струма, община Сандански, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация депото се намира в имот № 000221 с площ 1.272 дка, местност „Мотулица" и имот № 000226 с площ 21.923 дка, местност „Сметището", землище на с. Струма, община Сандански.
Проектното решение за закриване на депото предвижда дейности по техническа и биологическа рекултивация с цел да ограничаване неблагоприятните въздействия върху околната среда от натрупаните отпадъци. С предвидените мероприятия се цели предотвратяване навлизането на атмосферни води в тялото на депото и подобряване ландшафта на района. Предвидената рекултивация ще протече в следната последователност:

  • вертикална планировка с цел оформяне тялото на сметището с наклон на откосите 1:3 и включва изкопаване и преместване на част от отпадъците. Предвидено е и почистване на безразборно изхвърляни отпадъци извън определения терен;
  • техническа рекултивация, включваща преоткосиране започващо от най-високата част на депото като по този начин оформянето на откосите става от горе на долу. Необходимите количества земни маси за извършване на техническата рекултивация възлизат на 13100 м3 (1 м рекултивационен слой) от които 1500 м3 хумус.
  • биологическа рекултивация, която ще бъде извършена след приключване на техническата и включва комплекс от агротехнически и агрохимически мероприятия за създаване на условия за затревяване. Предвижда засяване на тревно семе късно през пролетта т.е. през м. май и поливане.

Предвижда се и изграждане на три броя мониторингови кладенци - един над депото и два след депото, за провеждане на мониторинг на подземните води.
С цел предпазване на рекултивираното сметище от ерозията на повърхностните води по време на дъжд е предвидено изграждне на 4 броя охранителни канавки, които да улавят водите от околните терени и да ги извеждат извън района на депото.
Теренът предвиден за рекултивация не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Имот № 000221 в местността „Мотулица" и имот № 000226 в местността „Сметището", землище на с. Струма, община Сандански попадат изцяло в границите на две защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно:
 защитена зона BG0000224 „Огражден - Малешево" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0002098 „Рупите" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28/2010 г.).
Проект „Закриване и рекултивация на общинско сметище за битови отпадъци в местността „Сметището" и местността „Мотулица" в землището на с. Струма, община Сандански, област Благоевград" не попада в обхвата на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не е предмет на процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявения проект за закриване и рекултивация на общинско сметище за битови отпадъци в местността „Сметището" и местността „Мотулица" в землището на с. Струма, община Сандански, област Благоевград, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху най- защитена зона BG0000224 „Огражден - Малешево" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона BG0002098 „Рупите" за опазване на дивите птици. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявения проект „Закриване и рекултивация на общинско сметище за битови отпадъци в местността „Сметището" и местността „Мотулица" в землището на с. Струма, община Сандански, област Благоевград" преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.


Настоящето се отнася само за заявените параметри на проект „Закриване и рекултивация на общинско сметище за битови отпадъци в местността „Сметището" и местността „Мотулица" в землището на с. Струма, община Сандански, област Благоевград" и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на проекта или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.