Съдържание

Посетители

В момента има 315  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №237/2014 г.

Проект "Да върнем усмивките на жителите на селото ни и най - вече на децата на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. №1202/02.04.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горепосоченият проект, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Проект "Да върнем усмивките на жителите на селото ни и най - вече на децата на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация с проекта се предвижда рехабилитация на детска площадка, разположена в УПИ XVII, кв. 36 по плана на с. Плоски, община Сандански с обща площ 5.422 дка. Предвидено е рехабилитацията да включва подмяна на съоръженията за игра, благоустрояване на пространството, подмяна на настилките, монтаж на елементи на градското обзавеждане и др.
Ще бъдат обособени отделни зони в зависимост от предназначението им по възрастови групи на очакваните ползватели - за възрастова група 1 - 6 год.; за възрастова група 3 - 12 год.; и зона с люлки - съответно за деца от 1 - 6 г. и 3 - 12 г. и люлка, достъпна за деца с увреждания. В зависимост от предназначението на площадките за игра по възрастови групи ще бъдат създадени условия за следните основни видове игри и/или занимания: люлеене; пързаляне;клатушкане; пазене на равновесие; катерене; експериментиране; общуване - колективни игри.
Съществуващата и частично разрушената „Къща на баба Яга" е предвидено да бъде преустроена в пясъчник с площ, съгласно изискванията от най - малко 10 м2.
Предвидено е поставяне на информационна табела, места за сядане - пейки с облегалки и поставяне на кошчета за отпадъци.
При съоръжения за игра или елементи от тях с височина на свободно падане по-голяма от 0.60 м, в площта на удар е предвидена ударопоглъщаща настилка от каучукови плочи с размери 40/40/4 мм.
Кътовете за игра е предвидено да бъдат отделени с жив плет, а връзката между тях ще бъде осъществявана по пътеки от бетонови плочи, разположени свободно в тревната настилка.
Комбинираните съоръжения за двете възрастови групи са разположени в отделни кътове, като пространството около тях и останалите съоръжения ще бъде благоустроено чрез предвиждане на нова настилка от тротоарни плочи с размери 40/40/5 см тип „Дъга" и тип „Линия".
Предвидено е и подмяна на осветителните тела на уличното осветление по прилежащите на детската площадка и имота улици с LED такива, както и осветление на самата площадка с паркови осветителни тела на слънчеви батерии.
С рехабилитацията е предвидено подмяна на съществуващата ограда с такава от метална носеща конструкция и дървени елементи в цвят.
Предвижда се засаждане на тревни смески в рехабилитираните пространства.
Общата използвана площ за реализиране на предвидения проект е около е 0.621 дка от цялата площ на имота.
С реализацията на проекта не се налага изграждане на нова техническа инфраструктура (пътища/улици, електропроводи и ВиК мрежи).
Имотът, в който ще се реализират дейностите предвидени с проекта, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони от мрежата „Натура 2000". Най-близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение са разположени защитени зони BG0002003 „Кресна" за опазване на дивите птици, обявена със заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 97/2008 г.) и BG0000366 „Кресна - Илинденци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 122 от 02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г.).
Така заявените дейности не попадат в някоя от позициите на Приложение № 1 и Приложение № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявените с проекта дейности, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най-близко разположените защитени зони BG0002003 „Кресна" и BG0000366 „Кресна - Илинденци". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения проект "Да върнем усмивките на жителите на селото ни и най - вече на децата на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящето произнасяне се отнася само за заявените параметри на проекта и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на проекта, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ - Благоевград за промените.