Съдържание

Посетители

В момента има 225  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №203/2014 г.

Проект „Закриване и рекултивация на старо депо за ТБО – гр. Банско, община Банско, област Благоевград", с възложител община Банско

Във връзка с Ваше уведомление с Вх. №887/19.03.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания проект, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Проект „Закриване и рекултивация на старо депо за ТБО – гр. Банско, община Банско, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация депото се намира в поземлен имот с идентификатор 02676.65.79 с площ 33.527дка и част (23.438 дка) от поземлен имот с идентификатор 02676.65.86 с обща площ 122.336 дка по одобрената кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград.
Проектното решение за закриване на депото предвижда дейности по техническа и биологическа рекултивация. Техническото решение за закриване и рекултивация на сметището ще обхване следните строително-монтажни дейности: частично подобряване на външния път за достъп; изкопи на местни отпадъци за освобождаване на допълнително заети терени, извън отредената площадка за депо; натоварване и транспорт на отпадъци за предепониране /в границите на площадката на сметището/ и оформяне на рекултивираното му тяло; оформяне тялото на отпадъците и рекултивация на сметището, които включват: изграждане на експлоатационен път по по-ниската част на сметището; събиране, превоз и депониране на строителните отпадъци намиращи се около сметището; планиране на откоси и междинни берми за тялото на депото; техническа рекултивация на повърхността на отпадъците; отводнителни канавки за повърхностни води в експлоатационния път и по бермите на депото; изпълнение на биологическа рекултивация – затревяване; премахване на щетите, нанесени на околните терени при СМР на обекта.
Биологическата рекултивация ще включва всички площи на сметището с изключение на експлоатационния път и отводнителните канавки. Предвидено е затревяваване със смески от червена власадка (Festuca rubra), овча власадка (Festuca ovina), полевица (Agrostis tenjuis) и ливадна метлица (Poa pratensis) с цел превръщате на площадката в естествено пасище. Предвидено е и минерално торене.
Теренът предвиден за рекултивация не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните две защитени зони, чиито граници се припокриват изцяло:

  • защитена зона BG0000209 „Пирин" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
  • защитена зона BG0000209 „Пирин" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-572/08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84/2008 г.).

Проект „Закриване и рекултивация на старо депо за ТБО – гр. Банско, община Банско, област Благоевград" не попада в обхвата на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не е предмет на процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявения проект за закриване и рекултивация на старо депо за ТБО – гр. Банско, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху най-близко разположените защитени зони BG0000209 „Пирин" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и за опазване на дивите птици. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявения проект „Закриване и рекултивация на старо депо за ТБО – гр. Банско, община Банско, област Благоевград" преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на проект „Закриване и рекултивация на старо депо за ТБО – гр. Банско, община Банско, област Благоевград" и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на проекта или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.