Съдържание

Посетители

В момента има 212  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №199/2014 г.

Разширение на съществуваща дейност към инвестиционно предложение „Реконструкция на компресорна станция „Петрич" към транзитен газопровод за Р. Гърция, землище на с. Рупите, община Петрич"

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 133 от 15.01.2014 г. и доп. информация с вх. №133(2)/17.02.2014 г. и №133(5)/13.03.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94/2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Разширение на съществуваща дейност към инвестиционно предложение „Реконструкция на компресорна станция „Петрич" към транзитен газопровод за Р. Гърция, землище на с. Рупите, община Петрич" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение предвижда приобектово настаняване в северната част на имот №00402 с НТП: „нива" с обща площ 4.997 дка, находящ се в землището на с. Рупите и организация на строителния процес на обект „Реконструкция на компресорна станция „Петрич" към транзитен газопровод за Р. Гърция в землището на с. Рупите, община Петрич. Предвижда се в северната част на горецитирания имот да се разположат временни мобилни и преместваеми звена, а именно: мобилна ограда; фургони за обслужване на техническия и ръководен персонал на обекта; фургони – съблекални за работниците; фургони – столова, временни открити складове за материали и оборудване; химически бани и тоалетни; контейнер за битови отпадъци.
Вода за битови нужди е предвидено да се доставя с водоноски. За питейни е предвидено ползване на бутилирана вода. Не се предвижда заустване на отпадъчни води в канализация или във воден обект. Същите се предвижда да се обслужват /източват/ от фирмата доставчик на оборудването. Ел. захранването се предвижда да бъде осигурено посредством дизел – агрегат.
За нуждите на инвестиционното предложение се предвижда временно отстраняване на хумусния слой и изграждане на площадки с трамбован чакъл. След приключване на строително-монтажните дейности за обекта, се предвижда премахване на временните съоръженията и възстановяване на терена. Не се предвижда промяна предназначението и/или начина на трайно ползване на имота.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС не следва да се счита и за разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от ЗООС, тъй като:
- не се предвиждат строителни дейности, а само монтаж и демонтаж на временни мобилни и преместваеми звена;
- разполагането и премахването на временните обекти няма до доведе до значително отрицателно въздействие върху компонентите на околната среда,
предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда, както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същото попада изцяло в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG0001023 "Рупите - Струмешница", включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.) и защитена зона за опазване на дивите птици BG0002098 "Рупите", обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите.
При извършена проверка за допустимост по реда на чл. 12, във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализацията на предвидените в инвестиционното предложение дейности не противоречат на режима на защитена зона BG0002098 «Рупите» за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването й.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони BG0001023 "Рупите - Струмешница" и BG0002098 "Рупите" . В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомявам,, че преценката на компетентния орган за така заявеното „Разширение на съществуваща дейност към инвестиционно предложение „Реконструкция на компресорна станция „Петрич" към транзитен газопровод за Р. Гърция, землище на с. Рупите, община Петрич" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.