Съдържание

Посетители

В момента има 221  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1306/2024 г.

Изх. №3443(1)/24.07.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на плътна ограда с височина до 2.20 м, изцяло разположена в поземлен имот с планоснимачен номер 617 по плана на с. Илинден, община Хаджидимово, област Благоевград“

възложител: Т. М.

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №3443/17.07.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на плътна ограда с височина до 2.20 м, изцяло разположена в поземлен имот с планоснимачен номер 617 по плана на с. Илинден, община Хаджидимово, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация, настоящото инвестиционно предложение е предвидено да бъде реализирано в обхвата на поземлен имот с планоснимачен номер 617 по плана на с. Илинден, община Хаджидимово, област Благоевград, собственост на възлоижтеля. Имотът е с площ 149 кв. м и в него са изградени двуетажна полумасивна жилищна сграда със застроена площ 93 кв. м и навес със застроена площ от 15 кв. м.
С настоящото инвестиционно предложение е предвидено изграждане на плътна ограда с височина до 2.20 м, по част от имотните граници - между имоти с планоснимачни номера 616 и 617 и между имоти с планоснимачни номера 617 и 332 по плана на с. Илинден, община Хаджидимово, изцяло разположена в имота на възложителя. Проектната дължина на оградата е около 8,5 м.
От главния архитект на Община Хаджидимово е издадена Виза за проектиране с Изх. №212/12.07.2024 г. на Община Хаджидимово.
За предвижданията на настоящото инвестиционно предложение не е заявена необходимост от изграждане на нова и/или изменение на съществуващите елементи на инженерната инфраструктура, вкл. и за достъп.
При извършена проверка относно местоположението на имота, в които е предвидено да бъде реализирано инвестиционното предложение, се установи, че инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) – защитена зона BG0002078 „Славянка“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-751/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 97/2008 г.).
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0002078 „Славянка“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
Отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, с осъществяването им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, вкл. и значително отрицателно въздействие върху видовете птици и техните местообитания, предмет на опазване в горепосочената защитена зона, предвид следното: реализацията на предвидените за осъществяване дейности не е свързана със загуба на площи с естествен характер от защитената зона, с оглед на което не се очаква трайна и необратима загуба на площ с естествен характер от защитената зона; няма вероятност да доведе до натрупване и/или наслагване на въздействия водещи до влошаване качествата и/или унищожаване на важните местообитания за видовете птици, предмет на опазване в защитената зона, което да доведе до промени във видовия състав, числеността и структурата на популациите им; не се предполага вероятност за формиране на продължително значително безпокойство следствие шум и усилено антропогенно натоварване на видове птици, предмет на опазване в защитената зона и което да е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете птици, предмет на опазване в защитената зона или за изолиране на отделни полигони от местообитания им, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се нарушава кохерентността между зоните; не се създава предпоставка за генериране на вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, както и антропогенни вещества и процеси, в т. ч. и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху видовете птици и техните местообитания, предмета на опазване на защитената зона; не се очаква реализацията на настоящото инвестиционно предложение да доведе до натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху популациите и местообитанията на видовете птици, предмет на опазване в защитената зона в съвкупност с процедираните в границите на защитената зона планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, вкл. и такива със сходен характер.
Въз основа на изложеното по-горе и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на плътна ограда с височина до 2.20 м, изцяло разположена в поземлен имот с планоснимачен номер 617 по плана на с. Илинден, община Хаджидимово, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград