Съдържание

Посетители

В момента има 204  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1296/2024 г.

Изх. №3436(1)/23.07.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на спортна площадка с изкуствена трева и осветление в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Гърмен, община Гърмен“ по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2026 г., Модул 3 „Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки“

възложител: СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №3436/16.07.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на спортна площадка с изкуствена трева и осветление в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Гърмен, община Гърмен“ по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2026 г., Модул 3 „Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация, настоящото инвестиционно предложение е предвидено да бъде реализирано в обхвата на УПИ VI-339, кв. 41а по плана на с. Гърмен, община Гърмен с предназначение „за училище”, площ 5075 кв. м, общинска публична собственост. В имота са разположени сградата на Средно училище (СУ) „Св. Св. Кирил и Методий – двуетажна масивна сграда, със застроена площ от 597 кв. м, едноетажна масивна сграда – физкултурен салон със застроена площ от 236 кв. м и едноетажна масивна сграда - тоалетна със застроена площ от 35 кв. м.
В средната част на имота има изградено футболно игрище. От източната страна на игрището има изградени трибуни. От юг и запад игрището е разположено към улица. На север има подпорна стена към останалата част на двора на училището.
В югозападната част на имота съществува стара спортна площадка, която към настоящия момент е изпълнена с асфалтова настилка - стара, неравна и с големи пукнатини. Площадката няма ограда, нито маркировка. Съществуващата спортна площадка не отговаря на нормативните изисквания.
Имотът попада в устройствена зона „Оо“ с устройствени показатели, както следва: Плътност на застрояване – 40 %; Кинт – 1,2; Озеленяване – 20 %; Кк – 10м; Начин на застрояване – свободно (е).
Имотът има лице към три улици.
С настоящото инвестиционно предложение се предвижда изпълнение на спортна площадка с изкуствена трева и осветление в обхвата на съществуващата стара спортна площадка в дворното пространство на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Гърмен, община Гърмен в УПИ VI-339, кв. 41а, с. Гърмен, общ. Гърмен, обл. Благоевград.
Предвидените работи/дейности по реализация са както следва: премахване на компрометираната асфалтова настилка; изпълнение на армирана бетонова основа върху дренажен слой; полагане на спортна каучукова настилка и акрилен слой върху бетоновата основа.
Предвижда се и изграждане на ограда със стоманена конструкция по целия периметър на площадката, с височина 4 м спрямо нивото на спортната площадка. Оградата ще бъде със стоманобетонни основи. Предвидени са 3 врати в оградата за достъп до площадката. От север и запад оградата ще се разположи върху нивото на съществуващите подпорни стени.
Спортната площадка е предвидено да бъде комбинирана - ще се разчертаят три различни игрища: баскетболно игрище; тенис корт; волейболно игрище. Маркировката на различните игрищата ще бъде в различни цветове. Ориентацията на игрищата е север-юг. Наклонът за оттичане на площадката е на запад.
Предвижда се и оборудване за всяка от площадките с: два броя баскетболни коша; мрежа за волейболно игрище, комплект, за демонтаж и монтаж при нужда; мрежа за тенис корт, комплект, за демонтаж и монтаж при нужда.
Предвидените за изпълнение строително-монтажни работи (СМР), са следните:
• Изпълнение на фундаменти;
• Машинен изкоп за направа на легло на ивични основи с дълбочина до -0,60 м, механизирано;
• Доставка и полагане на изравнителен пласт от трошен камък с H=5-20cm и фракция d=10мм;
• Оформяне на наклон 0,7%;
• Валиране;
• Стоманобетонна плоча – 15 см;
• Полагане на изкуствено тревно покритие;
• Полагане на кварцов пясък;
• Монтиране на футболни врати и мрежи;
• Монтиране на метални колове и игрална мрежа с обтегачи.
В оградите се предвиждат две широки врати - еднокрила и двукрила за състезатели и подход на техника за поддръжка.
От главния архитект на Община Гърмен е издадена Виза за проектиране с Изх. № 1215/13.12.2023 г. на Община Гърмен.
С настоящото инвестиционното предложение не е заявена необходимост от изграждане на нова и/или допълнителна съпътстваща инфраструктура, като ще се използва съществуващата такава.
При извършена проверка относно местоположението на имота, в които е предвидено да бъде реализирано инвестиционното предложение, се установи, че инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.), на най-близко геодезично разстояние съответно около 1000 м.
Така заявеното инвестиционно предложение не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящото инвестиционно предложение дейности, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, вкл. и най-близко разположената защитена зона, предвид следното:
Инвестиционното предложение е предвидено да бъде реализирано извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, предвид което няма да има загуба на площи на типове природни местообитания и местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в защитените зони. С реализацията му няма вероятност да се създаде трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на животинските видове или безпокойство, което да доведе до прогонването им и последващи промени в структурата и функциите на популациите им. С реализацията му не се предполага генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии и отпадъци, които да доведат до увреждане на местообитания и/или видове, вкл. и птици, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона. Не се създава предпоставки за нарушаване на целостта и целите на защитените зони, както и нарушаване на кохерентността между тях. Не се очаква реализацията и експлоатацията на обекта на настоящото инвестиционно предложение да доведе до натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху популациите и местообитанията на видовете птици, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона в съвкупност с други реализирани, одобрени или в процедура планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, вкл. и такива със сходен характер, в землището на населеното място.
Въз основа на изложеното по-горе и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на спортна площадка с изкуствена трева и осветление в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Гърмен, община Гърмен“ по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2026 г., Модул 3 „Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград