Съдържание

Посетители

В момента има 198  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1284/2024 г.

Изх. №3414(1)/22.07.2024 г.

Уведомление за изготвяне на „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) - План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с идентификатор 04279.132.3, местност „Баларбаши-Бл.4“ по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри град Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ в „за жилищно строителство“

възложител: Н. А. и др.

Във връзка с внесеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с вх. № 3414/15.07.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ), на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Проектът на Подробен устройствен план (ПУП) - План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с идентификатор 04279.132.3, местност „Баларбаши-Бл.4“ по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри град Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ в „за жилищно строителство, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация проектът на ПУП се изработва с цел промяна предназначението на имот с идентификатор 04279.132.3 местността Баларбаши – Бл.4 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри град Благоевград, община Благоевград, област Благоевград (КККР на гр. Благоевград) с площ 3498 кв. м, от „нива“ в за „жилищно строителство“, при спазване на устройствените параметри за зона „Жм1д“, в която имотът попада съгласно Общия устройствен план на община Благоевград.
Изработването на Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с идентификатор 04279.132.3, местност Баларбаши-Бл.4 по КККР на гр. Благоевград от „нива“ в „за жилищно строителство“ е допуснато с Решение № 211 по Протокол № 5 от 26.04.2024 г. на Общински съвет - Благоевград.
С ПУП-ПЗ ще се определи конкретното предназначение на имота – „за жилищно строителство“ и начина на застрояване – ново ниско свободно жилищно застрояване при спазване на устройствените показатели за устройствена зона „Жм1д“: Височина на застрояване - до 8.00 м; Плътност на застрояване (П застр.) – максимум 40 %; плътност на озеленяване (П озл.) - минимум 40 %; Интензивност на застрояване (Кинт.) - 0.9.
Съгласно Писмо с изх. № ТО-05-286/01.07.2024 г. на ВиК Благоевград водоснабдяването на имота ще се осигури чрез изграждане на нов водопроводен клон от съществуващ водопроводен клон PVC DN110 в имот с идентификатор 04279.63.50 по КККР на гр. Благоевград, вид територия „Земеделска“, начин на трайно ползване „За селскостопански, горски, ведомствен път“, граничещ до имота. Отпадъчните води от имота ще се заустват във водоплътна изгребна яма, която ще се разположи на минимум 3 м от границите на имота. Дъждовните води ще се изливат свободно по терена.
За захранването на имот с идентификатор 04279.132.3, местност Баларбаши-Бл.4 по КККР на гр. Благоевград с електроенергия до 15 kW се предвижда присъединяването да се извърши след изграждане на нов трафопост на страна 20 kV от ВЕЛ 20 kV „Лесопарк“, п/ст „Ален мак“ съгласно Становище с изх. № 1205505271/28.06.2024 г. от „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД.
Достъпът до имота се осъществява от имоти с идентификатори 04279.63.50 и 04279.75.55 по КККР на гр. Благоевград, вид територия „Земеделска“ и начин на трайно ползване „За селскостопански, горски, ведомствен път”.
Настоящият проект на ПУП-ПЗ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002099 „Кочериново“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.), на най-близко геодезично разстояние около 3300 м.
С настоящият проект на ПУП-ПЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плановете дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
На този етап не са налични данни, че с проекта на ПУП-ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС).
Предвид посоченото по-горе няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с проекта на ПУП-ПЗ дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се засягат пряко защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създават предпоставки за фрагментация, увреждане и трансформация на типове природни местообитания и местообитанията на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се променя структурата и видовия състав на местообитания, не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури, не се нарушава кохерентността между зоните, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в защитените зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с настоящето инвестиционно предложение дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони.
Въз основа на изложеното по-горе и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеният „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) - План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с идентификатор 04279.132.3, местност „Баларбаши-Бл.4“ по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри град Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ в „за жилищно строителство“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаните предвиждания проект на ПУП-ПЗ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград