Съдържание

Посетители

В момента има 297  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1274/2024 г.

Изх. №1316(5)/19.07.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Основен ремонт на бивш пионерски лагер в еко център за деца и юноши с частични пристройки и надстройки в УПИ І, кв. 3 по Плана за регулация на местност Върбите, община Кресна, област Благоевград“

възложител: ОБЩИНА КРЕСНА

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №1316/14.03.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение и допълнителна информация и документация към него с вх. №1316(4)/03.07.2024 г., на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Основен ремонт на бивш пионерски лагер в еко център за деца и юноши с частични пристройки и надстройки в УПИ І, кв. 3 по Плана за регулация на местност Върбите, община Кресна, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящото инвестиционно предложение се предвижда да бъде реализирано в обхвата на УПИ І, кв. 3 по Плана за регулация на местност Върбите, община Кресна с предназначение „За спортни нужди“. Имотът съставлява поземлен имот с идентификатор 11569.147.965 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Влахи, община Кресна, област Благоевград (КККР на с. Влахи) с площ 5212 кв. м. В обхвата на имота е разположена сграда с идентификатор 11569.147.965.1 по КККР на с. Блахи, със застроена площ 359 кв. м, брой етажи 2, предназначение „Курортна, туристическа сграда“, в случая бивш пионерски лагер. Основната конструкция на сградата е зидана от 40-50 см тухлени стени върху каменна основа. Състои се от приземен етаж на кота +3,00 м и неизползваемо покривно пространство на кота +5,80 м.
С настоящото инвестиционно предложение е заявено предвиждане за преустройство на съществуващата сграда „пионерския лагер“ в еко център за деца и юноши, който да се полза по формата на летни лагери, зелени училища и др. подобни.
Реализацията на предвижданията е свързана с обновяване на съществуващия сграден фонд и облагородяване на дворното пространство.
Обновяването на сградния фонд включва следните предвиждания: ремонт и преустройство на съществуващата основна сграда, без да се предвижда нейното събаряне. Предвидено е същата да бъде запазена. Чрез допълващо пристрояване и надстрояване на основната сградата е предвидено да се обособи една сграда, в която да се развият две зони, както следва:
- Блок А - Многофункционална зона, публична, за събития, уъркшопи, конференции, лекции, презентации, кръжоци, арт занимания с по-широк достъп посетители и галерии към нея.
Блок А е предвидено да обхваща първия етаж на сградата и две пристройки на първия етаж като разширение на основната сграда. Чрез едната пристройка се запазва подхода, като чрез новия вход ще се обособи една надлъжна ос през новата разширена част вкл. съществуваща столова и коридор. Във втората пристройка е предвидено да се монтира хидравличен асансьор, от север между ниското и високото тяло, с метална кострукция, обслужваща трите нива, както и техническо помещение;
- Блок Б – Зона за временно настаняване, предвидено да бъде обособена в обхвата на помещенията над първия етаж и в новопредвидена за изграждане надстройка - трети етаж.
Технико-икономическите показатели, са както следва:
Съществуващо застрояване: Съгласно настоящото инвестиционно предложение:
ЗП – 347,21 кв. м ЗП – 578,05 кв. м
РЗП – 780,00 кв. м РЗП – 1297,65 кв. м
Кинт. – 0,162 Кинт. – 0,27
Н – 2 етажа Н – 8,90 м/3 етажа
В обхвата на имота е предвидено да се обособи и зона за паркиране на до 10 коли, вкл. и паркоместа за инвалиди.
Облагородяването на дворното пространство, включва предвиждания за зониране на двора – за спорт, за отдих, за сцена и различни видове забавления и прояви, при максимално запазване на естествения характер на терена.
Зоната за спорт и отдих е предвидено да включва спортна площадка с място за волейболно игрище, баскетбол и други занимания на открито. Сцената на открито е предвидено да бъде обособена в териториален обхват на имота, който предполага да се обособи естествен амфитеатър на самия терен с дървени пейки пит декинг по терена.
Предвидено е да бъдат създадени различни демонстрационни площадки, като игрови прототипи на МВЕЦ и на Фотоволтаична централа, както и други площадки за игри за деца за различни възрастови групи.
За реализацията на настоящото инвестиционно предложение е заявено предвиждане за премахване на няколко широколистни дървета, с цел реализация на предвиденото застрояване.
Чрез облагородяваното и зонирането на дворното пространство е предвидено да бъдат засадени нови минимум 13 бр. иглолистни дървета и 15 бр. широколистни дървета.
Площадката е с изградена техническа инфраструктура и за предвижданията на настоящото инвестиционно предложение не е заявена необходимост от изграждане на нова и/или изменение на съществуващите елементи на инженерната инфраструктура, вкл. и за достъп.
УПИ VІІ-275, кв. 64 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград попада в обхвата на „Устройствена зона за озеленяване, спорт, атракции и допълващи ги обслужващи дейности“, съгласно одобрения Общ устройствен план на община Кресна.
За предварителния проект на Общ устройствен план на община Кресна е проведена процедурата по оценка за съвместимостта (ОС) на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони, чрез оценка на степента на въздействие върху защитените зони, въз основа на приложена процедура по екологична оценка (ЕО), приключила със Становище по екологична оценка №БД-01-01/2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград.
При извършена проверка относно местоположението на имота, в които е предвидено да бъде реализирано инвестиционното предложение, се установи че инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), а именно: разположено е в периферен участък от обхвата на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-264/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 41/2021 г.), изменена и допълнена със Заповед №РД-992/21.10.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 85/2022 г.). не попада в обхвата на типове природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона. Попада основно в обхвата на подходящи ловни местообитания на видовете прилепи, предмет на опазване в защитената зона.
Инвестиционното предложение попада не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на така заявеното инвестиционно предложение е допустима спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци”, определен с горепосочената заповед за обявяването ѝ.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда и не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че при реализирането им не се очаква значително отрицателно въздействие върху типовете природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в горепосочената защитена зона, както и няма да възпрепятства постигането на определените специфични и подробни цели за опазване на защитените зони, тъй като: реализацията на предвидените за осъществяване дейности не е свързана със загуба на площи с естествен характер от защитената зона; не предполага трайно и необратимо влошаване на площта на естествено разпространение на типовете природни местообитания в зоната; с осъществяването на предвидените с инвестиционното предложение дейности не се предполага и увреждане, трансформация и фрагментация на местообитания на видовете, предмет на опазване в защитената зона; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания им, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в защитената зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; не се създават предпоставки за нарушаване на целостта на защитената зона, както и за нарушаване на кохерентността със съседно разположените защитени зони; реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до влошаване състоянието на типовете природни местообитания и местообитания на видовете, предмет на опазване на защитената зона; с реализацията и експлоатацията на обекта на настоящото инвестиционно предложение не се очаква кумулиране на допълнителни въздействия върху защитената зона, спрямо оценените въздействия върху същата чрез проведената процедурата по ОС, съвместена с процедурата по ЕО, за предвижданията за предварителния проект на Общ устройствен план на Община Кресна, в резултата на което е постановено Становище по екологична оценка №БД-01-01/2023 г., при реализацията на настоящото инвестиционно предложение няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони.
Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Основен ремонт на бивш пионерски лагер в еко център за деца и юноши с частични пристройки и надстройки в УПИ І, кв. 3 по Плана за регулация на местност Върбите, община Кресна, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на настоящото инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград