Съдържание

Посетители

В момента има 169  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №996/2024

Изх. №2706(1)/17.06.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Реконструкция, рехабилитация и ремонт на улици в с. Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград“

възложител: ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 2706/03.06.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение „Реконструкция, рехабилитация и ремонт на улици в с. Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение предвижда реконструкция, рехабилитация и ремонт на следните улици в с. Брезница: ул.“Иван Вазов“ от о.т.35 до о.т.97, ул. „Отец Паисий“ от о.т.51 до о.т.50, ул. „Гео Милев“ от о.т.70 до о.т.74, ул. „Гоце Делчев“ от о.т.73 до о.т.92, ул. „Софата“ от о.т.164 до о.т.208 и ул. „Ген. Ковачев“ от о.т.215 до о.т.189. Предвижда се цялостна подмяна на настилката и тротоарите на улиците; отводняване посредством коригиране нивото на съществуващите ревизионни шахти и спирателни кранове, и изграждане на нови дъждоприемни оттоци; безопасност при организацията на движението.
Дейностите включват:
- Земни работи - механизиран изкоп за земно легло с дълбочина до 0,55 м;
- Асфалтови работи - полагане на износващ пласт от плътен асфалтобетон с дебелина 4 см за пътното платно и пласт с дебелина 6 см за велосипедна алея, съгласно изискванията на ТС 2014; полагане на неплътна асфалтова смес тип АС 16 биндер с деб. 6 см, съгласно изискванията на ТС 2014; Направа на първи и втори битумен разлив;
- Пътни работи - доставка и полагане на бетонови бордюри; настилка с бетонови павета, включително уплътняване и профилиране на земната основа, трошен камък 20 см и пясъчна възглавница 5 см; настилка с тактилни плочи 300/300/60, включително уплътняване и профилиране на земната основа, трошен камък 20 см и пясъчна възглавница 5 см;
- Отводняване - отвеждането на дъждовните води ще се запази към съществуващата канализация. Тя не подлежи на ремонтни дейности. Допълнително ще се изпълнят следните дейности: изграждане на нови единични ДО, тръби PVC Ф160 за заустване ДО, повдигане на същ. РШ и ДО, повдигане на същ. СК;
- Организация на движението - полагане на хоризонтална маркировка и монтаж на стандартни и нестандартни пътни знаци;
- Предвидено е изместване на въздушна мрежа ниско напрежение ведно с 15 броя ст. бет. стълбове попадащи в уличното платно и съответните междустълбия.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Регулационните граници на с. Брезница не попадат в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. В близост са разположени границите на защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (Реконструкция, рехабилитация и ремонт на улици в с. Брезница) на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на местообитания на видове птици, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на с. Брезница, в близост до настоящото инвестиционно предложение, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция, рехабилитация и ремонт на улици в с. Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград