Съдържание

Посетители

В момента има 104  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №653/2024

Изх. №1828(1)/26.04.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност до 1 MW в поземлен имот с идентификатор 57203.26.23, местност Дренето по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Полето, община Симитли, област Благоевград“

възложител: ЕТ „ПАВЛИНА КРАСИМИРОВА 2013“

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №1828/10.04.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност до 1 MW в поземлен имот с идентификатор 57203.26.23, местност Дренето по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Полето, община Симитли, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящото инвестиционно предложение е предвидено да бъде реализирано в обхвата на поземлен имот с идентификатор 57203.26.23, местност Дренето по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Полето, община Симитли, област Благоевград (КККР на с. Полето). Имотът е с площ 9493 кв. м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“ и начин на трайно ползване „Ниско застрояване (до 10 м). В имота е изградена двуетажна сграда с идентификатор 57203.26.23.1, с предназначение „Друг вид сграда за обитаване“ и застроена площ (ЗП) 84 кв. м.
С настоящото инвестиционно предложение се предвижда на площ от 4652 кв. м в имота да бъде изградена фотоволтаична електроцентрала с мощност до 1 MW. За целта е предвидено да бъдат монтирани 1820 броя модули с мощност по 550 Wp.
Присъединяването на фатоволтаичната централа към електропреносната мрежа е предвидено да се осъществи чрез изграждане на подземен ел. провод до изградени извън обхвата на имота два „мачтови“ трафопоста, на стълбове от ел. мрежата на ул. „Първа“. Единият се намира на разстояние около 50 м от имота, а други на разстояние около 100 м от имота.
Достъпът до имота се осъществява по ул. „Първа“, граничеща с имота.
Имотът е захранен с вода за питейно-битови нужди. Битовите отпадъчни води се отвеждат в канализационната мрежа на населеното място.
От главния архитект на община Симитли е издадена Виза № 24/08.03.2024 . за изработване на инвестиционен проект „Фотовалтаична инсталация за производство на електрическа енергия с обща инсталирана мощност до 1000 kWp, върху покрива на съществуваща в имота сграда и върху прилежащия терен“ в поземлен имот с идентификатор 57203.26.23, местност Дренето по КККР на с. Полето, без промяна на съществуващите за имота показатели, а именно:
- Устройствена зона – Соп;
- Начин на застрояване – свободно;
- Характер на застрояване – ниско;
- Етажност – до 3 етажа и височина до 10 м;
- Плътност на застрояването – до 60 %;
- Кинт. – до 1,5;
- Необходима озеленена площ – 40%;
- Специфични изисквания – паркиране в рамките на имота.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитените зони BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-264/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 41/2021 г.), изменена и допълнена със Заповед №РД-992/21.10.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 85/2022 г.) и BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.), изменена и допълнена със Заповед №РД-993/21.10.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 85/2022 г.), на най-близко геодезично разстояние над 1000 м.
Така заявеното инвестиционно предложение не попадат в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, вкл. и най-близко разположените защитени зони, предвид следното:
Инвестиционното предложение е предвидено да бъде реализирано извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, предвид което няма да има загуба на площи на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони. Реализацията му няма вероятност да се създаде трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на животинските видове или безпокойство, което да доведе до прогонването им и последващи промени в структурата и функциите на популациите им. С реализацията на инвестиционното предложение не се предполага генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии и отпадъци, които да доведат до увреждане на местообитания и/или видове, вкл. и птици, предмет на опазване в най-близо разположените защитени зони. С реализацията на инвестиционното предложение не се създава предпоставки за нарушаване на целостта и целите на защитените зони, както и нарушаване на кохерентността между тях. Не се очаква реализацията и експлоатацията на обекта на настоящото инвестиционно предложение да доведе до натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, включително и птици, предмет на опазване в най-близо разположените защитени зони в съвкупност с други реализирани, одобрени или в процедура планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в землището на населеното място.
Въз основа на изложеното по-горе и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност до 1 MW в поземлен имот с идентификатор 57203.26.23, местност Дренето по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Полето, община Симитли, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград