Съдържание

Посетители

В момента има 202  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №398/2024

Изх. №224(3)/08.03.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Водовземане на минерална вода от Сондаж № 1 от НМВ „Елешница – м. Св. Варвара, р. Места, с. Баня“ за захранване на пералня в поземлен имот с идентификатор 27293.2.8 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“

възложител: Н. Ф.

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №224/12.01.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Водовземане на минерална вода от Сондаж № 1 от НМВ „Елешница – м. Св. Варвара, р. Места, с. Баня“ за захранване на пералня в поземлен имот с идентификатор 27293.2.8 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С настоящото инвестиционно предложение е заявено водовземане на минерална вода от Сондаж № 1 от НМВ „Елешница – м. Св. Варвара, р. Места, с. Баня“ за захранване на пералня в поземлен имот с идентификатор 27293.2.8 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград.
Поземлен имот с идентификатор 27293.2.8 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград (КККР на с. Елешница) е с площ 859 кв. м, тайно предназначение на територията „Земеделска“, начин на трайно ползване „За водностопанско, хидромелиоративно съоръжение“, собственост на възложител, в качеството му на собственик на ½ идеална част от имота и на упълномощено лице за собственика на останалата ½ част от имота „КОМЕ“ ООД с ЕИК 030466961.
В имота е изградена пералня тип „Валявица“. Пералнята представлява тепавица (валявица) - традиционно съоръжение за пране на одеяла, китеници и други текстилни изделия. Валявицата е тип корито от неръждавейка (бара) във формата на обърнат пресечен конус с преливници в горния край с вместимост около 500 литра, в който мощна струя минерална вода се влива странично под определен ъгъл. Прането се осъществява чрез силата на течащата от високо минерална вода от цитирания сондаж на находището, като не се ползват перилни препарати.
За пране служи силата на течащата отвисоко минерална вода от Сондаж №1 и не се използват перилни препарати (детергенти).
Необходимите водни количества от Сондаж №1 на НМВ „Елешница – м. Св. Варвара, р. Места“, с. Баня, община Разлог, област Благоевград, към пералня в поземлен имот с идентификатор 27293.2.8 по КККР на с. Елешница са със следните експлоатационни параметри:
Проектен дебит:
• До 0,007 л/с – средногодишен дебит за 356 дни;
Разпределение на водното количество:
• Денонощно водно количество до 0,625 м3 за 365 дни;
• Годишно водно количество до 228,125 м3 в категория „други“.
Отпадъчните води от обекта е предвидено да се заустят в предвидена за изграждане водоплътна изгребна яма в рамките на имота.
Настоящото инвестиционно предложение е предвидено да бъде реализирано изцяло в обхвата на поземлен имот с идентификатор 53326.500.90.1 по КККР на с. Огняново, без да се предвижда изграждане на нова и/или изменение на съществуващата техническа инфраструктура, вкл. и временна такава, както и засягане на терени извън обхвата на имота.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-353/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 58/2021 г.), в периферен участък.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен със заповедта за обявяването ѝ.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на ЗБР (2016–2021) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на ЗБР (2022– 2027) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на БДЗБР с изх. №П-01-25(1)/26.02.2024 г., постъпили в РИОСВ – Благоевград вх. №224(2)/26.02.2024 г., копие от което прилагаме за сведение и съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените в инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че: с осъществяването на предвидените с инвестиционното предложение дейности не се предполага унищожаване, увреждане и трансформация на типовете природни местообитания и местообитания на видовете, предмет на опазване в засегнатата защитена зона, тъй като не се засягат пряко площи с естествен характер от зоната, с оглед на което няма вероятност за трайно и необратимо отнемане на площи от типове природни местообитания и/или местообитания на видове, предмет на опазване в зоната; с осъществяването на предвидените с инвестиционното предложение дейности не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете, предмет на опазване в защитената зона или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в защитената зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; няма да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000 – биокоридори на видове, елементи на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове; реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитената зона; с реализацията на инвестиционното предложение не се очаква кумулиране на отрицателни въздействия върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, предмет на опазване в защитената зони, във взаимодействие с други минали, настоящи и очаквани бъдещи планове, програми, проекти или инвестиционни предложения в обхвата на зоната, вкл. и такива със сходен характер, при реализацията на настоящото инвестиционно предложение няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони.
Предвид изложеното по-горе и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Водовземане на минерална вода от Сондаж № 1 от НМВ „Елешница – м. Св. Варвара, р. Места, с. Баня“ за захранване на пералня в поземлен имот с идентификатор 27293.2.8 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на настоящото инвестиционно предложение „Водовземане на минерална вода от Сондаж № 1 от НМВ „Елешница – м. Св. Варвара, р. Места, с. Баня“ за захранване на пералня в поземлен имот с идентификатор 27293.2.8 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на становище с изх. №П-01-25(1)/26.02.2024 г. на БДЗБР.

ЕМИЛИЯ ПЕТРОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощена със Заповед № 177/04.05.2023 г.
на Директора на РИОСВ – Благоевград/