Съдържание

Посетители

В момента има 348  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №310/2024

Изх. №745(1)/21.02.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Основен ремонт на общински път BLG1071 в община Симитли (от с. Железница до граница община Благоевград - Симитли)“

възложител: ОБЩИНА СИМИТЛИ

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №745/13.02.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Основен ремонт на общински път BLG1071 в община Симитли (от с. Железница до граница община Благоевград - Симитли)“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация, целта на инвестиционното предложение е възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на съществуващата настилката и пътното тяло на участък от общински път BLG1071 (от с. Железница до граница община Благоевград – Симитли) в община Симитли, област Благоевград, с оглед осигуряване на условия за безопасност на движението, комфорт на пътуващите и удължаване на експлоатационния живот и подобряване на отводняването.
Инвестиционното предложение е с обхват от ОТ11 в с. Железница и завършва на границата между община Симитли и община Благоевград. Дължината на участъка от пътя е около 2,240 км. Към момента участъкът е с асфалтова настилка в лошо експлоатационно състояние. Проектната ос на предвидения за реконструкция участък от пътя в ситуация се състои от 19 бр. прави, 1 бр. чупки и 18 бр. хоризонтални криви с различни параметри. Ширината на пътното платно е 6,00 м. Предвиденият за ремонт участък от пътя попада в землището на с. Железница, община Симитли, област Благоевград.
Реализацията на настоящото инвестиционно предложение включва предвиждане за изпълнение на следните основни дейности:
В участъка от км 0+000 до км 0+110 е предвидено изграждане на бордюри и тротоари с ширина 2 м от двете страни ма пътното платно. От км 0+110 до км 0+190 се предвижда изграждане на банкети с ширина по 1 м. От км 0+190 до км 0+540 е предвиден банкет с ширина 1 м, а в дясно на настилката се привързва към път I, както е и в съществуващото състояние. От км 0+540 до км 0+590 е предвидено изграждане на банкети с ширина по 1 м от двете страни на пътното платно, а от км 0+590 до км 2+240 е предвидено изграждане на банкет с ширина 1 м в ляво и ригола с ширина 75 см и наклон 10 % и бетонов бордюр в дясно.
Предвид състоянието на настилката и предвиденото натоварване са избрани два типа ремонти. В участъците с рехабилитация на настилката е предвидено технологично фрезоване на съществуващата настилка, полагане на изравнителен пласт от неплътен асфалтобетон с променлива дебелина и полагане на износващ пласт от плътен асфалтобетон тип „А“. В участъците предвидени за реконсктрукция е избрана следната пътна конструкция: плътен асфалтобетон – 4 см; неплътен асфалтобетон – 8 см. И студенорециклиран пласт с дебелина 30 см.
Отводняването е предвидено да се извършва повърхностно с отвеждане на водата по пътното платно посредством съществуващата отводнителна система и надлъжните наклони. Предвижда се и продухване на съществуващата отводнителна система и почистване на съществуващите водостоци, както и подобряване на същата чрез изграждане на нови водостоци.
С настоящото инвестиционно предложение не са заявени предвиждания за промяна на параметри на съществуващия обхват на пътя.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада частично (от около км 0+500 до км 2+240) в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), а именно: участъкът от пътя от около км 0+500 до км 2+240 част попада в границите на защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-348/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не следва да се счита за изменение и разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда и не подлежи на задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания, определен с горепосочената заповед за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените в инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че: с осъществяването на предвидените с инвестиционното предложение дейности не се предполага унищожаване, увреждане и трансформация на типовете природни местообитания и местообитания на видовете, предмет на опазване в засегнатата защитена зона; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете, предмет на опазване в защитената зона или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в засегнатата защитена зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; няма да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000 – биокоридори на видове, елементи на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове; реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху типове природни местообитания, видове и техните местообитания, предмета на опазване на засегнатата защитена зона; с реализацията на инвестиционното предложение не се очаква кумулиране на отрицателни въздействия върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, предмет на опазване в защитената зона, във взаимодействие с други минали, настоящи и очаквани бъдещи планове, програми, проекти или инвестиционни предложения в обхвата на защитената зона, вкл. и такива със сходен характер, при реализацията на настоящото инвестиционно предложение няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Основен ремонт на общински път BLG1071 в община Симитли (от с. Железница до граница община Благоевград - Симитли)“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на настоящото инвестиционно предложение „Основен ремонт на общински път BLG1071 в община Симитли (от с. Железница до граница община Благоевград - Симитли)“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград