Съдържание

Посетители

В момента има 408  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №271/2024

Изх. №567(1)/09.02.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Жилищна постройка в поземлен имот (ПИ) с идентификатор 06306.64.3 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград (КККР на с. Брезница)“

възложител: И. Д.

Във връзка с внесено от Вас уведомление за инвестиционно предложение с вх. № 567/02.02.2024 г. на Регионална инспекция по околната среда и водите - Благоевград (РИОСВ – Благоевград), на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам следното:
Инвестиционно предложение „Жилищна постройка в ПИ с идентификатор 06306.64.3 по КККР на с. Брезница“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
ПИ с идентификатор 06306.64.3 по КККР на с. Брезница е с площ 493 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“, начин на трайно ползване „Нива“. Имотът е незастроен.
Съгласно Удостоверение изх. № УТ-2119-31-001/06.02.2024 г. на Община Гоце Делчев, съгласно действащият Общ устройствен план на община Гоце Делчев, приет с Решение № 191/18.12.2020 г. на ОС гр. Гоце Делчев, в сила от 26.02.2021 г., ПИ с идентификатор 06306.64.3 по КККР на с. Брезница попада в „Жилищна устройствена зона с малка височина на застрояване“ – „Жм“, със следните показатели: плътност на застрояване 60%, интензивност на застрояване 1.2, плътност на озеленяване мин. 40 %, застрояване – свободно, височина на застрояване (кота корниз) до 10 м.
Предвижда се в имота да бъде изградена една двуетажна жилищна сграда с площ до 100 кв. метра. За имота ще бъде направена ограда от метална мрежа и колове.
Водоснабдяването ще се осъществи от съществуващ уличен водопровод РЕ тръби 90 мм, част от вътрешната водопроводна мрежа на с. Брезница чрез изграждане на водопроводно отклонение. Отпадъчните води от имота ще се заустват в съществуващ канализационен клон бет. Ø600 чрез изграждане на канализационно отклонение. Електрозахранването на имота ще се осъществи чрез съществуващата електроразпределителна мрежа на населеното място. Достъпът до имота ще се осъществи по път, граничещ с имота.
Заявеното инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), поради което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“).
Най-близко е разположена защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.). Разстоянието до защитената зона е около 140 м.
Отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, предвид следното:
- Инвестиционното предложение е извън границите на защитени зони и няма да доведе до загуба на площи на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони;
- Няма вероятност да се създаде трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на животинските видове или безпокойство, което да доведе до прогонването им и последващи промени в структурата и функциите на популациите им;
- Не се предполага генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии и отпадъци, които да доведат до увреждане на местообитания и/или видове, предмет на опазване в защитените зони;
- Не се създават предпоставки за нарушаване на целостта и целите на опазване на защитените зони, както и за нарушаване на свързаността между тях;
- Не се очаква реализацията на инвестиционното предложение да доведе до натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона в съвкупност с други реализирани, одобрени или в процедура планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в землището на населеното място.
Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС за заявеното инвестиционно предложение не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

ЕМИЛИЯ ПЕТРОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
(упълномощена със Заповед № 177/04.05.2023 г.
на Директора на РИОСВ – Благоевград)