Съдържание

Посетители

В момента има 110  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №200/2024

Изх. №357(2)/31.01.2024 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП - ПЗ) за поземлен имот (ПИ) с идентификатор 03504.240.103 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Белица, община Белица, област Благоевград (КККР на гр. Белица)“

възложител: Д. Г., И. Г.

Във връзка с внесено от Вас уведомление за проект на ПУП - ИПРЗ с вх. № 357/19.01.2024 г. на Регионална инспекция по околната среда и водите – Благоевград (РИОСВ – Благоевград), на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам следното:
Проект на ПУП - ПЗ за ПИ с идентификатор 03504.240.103 по КККР на гр. Белица, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Проектът на ПУП - ПЗ е разработен в обхвата на ПИ с идентификатор 03504.240.103 по КККР на гр. Белица, с площ 1836 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“, начин на трайно ползване „Ливада“. Имотът е незастроен.
Съгласно Общия устройствен план на община Белица, одобрен с Решение № 347 по Протокол № 28 от 29.09.2021 г. на Общински съвет – Белица имотът попада в зона за „Жилищно строителство (Жм) при следните устройствени показатели: начин на застрояване - свободно, ьарактер на застрояването - ниско (Н ≤ 10 м), плътност на застрояване макс. 60%, озеленена площ мин. 40 %, интензивност на застрояване (КИНТ) до 1,2.
Изработването на ПУП - ПЗ е допуснато с Решение № 32 от Протокол № 3 от заседание на Общински съвет – Белица проведено на 28.12.2023 г.
С проекта на ПУП - ПЗ се цели промяна предназначението на ПИ с идентификатор 03504.240.103, по КККР на гр. Белица от „Ливада“ в „За жилищно строителство“. След промяна предназначението на имота се предвижда изграждане на 1 бр. жилищна сграда с площ около 200 кв. м.
Захранването на имота с ел. енергия ще се осъществи чрез присъединяване към КМрНН на ТП „Дърводелски цех“ СЕО № BL_1329, п/ст (в/ст) „Разлог“, извод „Баня“, като се изгради КМрНН.
Водоснабдяването на имота ще се осъществи от съществуващата водопроводна мрежа на гр. Белица от главен водопроводен клон PE DN 90, намиращ се в ПИ с идентификатор 03504.238.958 по КККР на гр. Белица, с НТП „За селскостопански, горски, ведомствен път“ чрез изграждане на водопроводно отклонение. Отпадъчните води ще се заустват във водоплътна изгребна яма. Достъпът до имота ще се осигури от съществуващ селскостопански път, граничещ с имота.
С проекта на ПУП - ИПРЗ не се предвижда бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в хипотезите на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Проектът на ПУП - ПЗ не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“).
Най-близко е разположена защитена зона BG0000636 „Ниска Рила” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 177/03.04.2019 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 29/2019 г.). Разстоянието до защитената зона е около 1450 м.
Отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените със заявения проект на ПУП - ПЗ дейности, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, предвид следното:
- Заявения проект на ПУП - ПЗ е извън границите на защитени зони и няма да доведе до загуба на площи на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони;
- Няма вероятност да се създаде трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на животинските видове или безпокойство, което да доведе до прогонването им и последващи промени в структурата и функциите на популациите им;
- Не се предполага генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии и отпадъци, които да доведат до увреждане на местообитания и/или видове, предмет на опазване в защитените зони;
- Не се създават предпоставки за нарушаване на целостта и целите на опазване на защитените зони, както и за нарушаване на свързаността между тях;
- Не се очаква реализацията на заявения проект на ПУП - ПЗ да доведе до натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, предмет на опазване в най-близко разположената защитена зона в съвкупност с други реализирани, одобрени или в процедура планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в землището на населеното място.
Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, за заявения проект на ПУП - ПЗ не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград