Съдържание

Посетители

В момента има 229  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №134/2024

Изх. №92(1)/17.01.2024 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) – изменение на план за застрояване (ИПЗ) за УПИ IX, кв. 9 по плана на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград (поземлен имот (ПИ) с идентификатор 56126.600.35 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) на гр. Петрич, община Петрич, обл. Благоевград)“

възложител: К. М.

Във връзка с внесено от Вас уведомление за проект на ПУП - ИПЗ с вх. № 92/05.01.2024 г. на Регионална инспекция по околната среда и водите – Благоевград (РИОСВ – Благоевград), на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам следното:
Проект на ПУП - ИПЗ за УПИ IX, кв. 9 по плана на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград (ПИ с идентификатор 56126.600.35 по одобрените КККР на гр. Петрич), попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Проектът на ПУП - ИПЗ е разработени в обхват УПИ IX, кв. 9 по плана на гр. Петрич и представлява ПИ с идентификатор 56126.600.35 по одобрените КККР на гр. Петрич с площ 1572 кв. м, с отреждане „За друг вид производствен, складов обект“. Имотът е незастроен.
Съгласно действащия План за регулация и застрояване, одобрен със Заповед № I-С-123/13.09.2021 г. на Зам.-кмет „ТСУ, С и Б“ на община Петрич, урегулираният поземлен имот попада в Предимно производствена устройствена зона (Пп) и е отреден „За складово-производствени дейности“, при показатели за устройствена зона Пп, както следва: максимална височина до 10 м, максимална плътност на застрояване 80%, максимален коефициент на интензивност 2.5, минимална озеленена площ 20%, начин на застрояване свободно „е“. Със заповедта е предвидена застройка в имота с ограничителни линии на застрояване на минимум 3 м. от всички регулационни граници.
С ПУП - ИПЗ се предвижда застройката (сградата) да бъде разположена до уличните регулационни граници, предвид това че имотът е разположен на три улици. Отстоянието към съседни УПИ XXVI и УПИ XXIII600.3650 от запад се запазва – минимум 3 м. Не се променя устройствената зона и се запазват показателите на застрояване за Предимно производствена устройствена зона, одобрени със Заповед № I-С-123/13.09.2021 г.
Предвижда се в имота да бъде изграден магазин със склад за пакетирани нехранителни стоки. Електрозахранването ще се осигури от мрежа НН на населеното място. Водоснабдяването ще бъде от водопроводната мрежа на гр. Петрич. Отпадъчните води, по характер битови, ще бъдат отведени в селищната канализационна мрежа.
С проекта на ПУП - ИПЗ не се предвижда бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в хипотезите на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Проектът на ПУП - ИПЗ не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.
Най-близко е разположена защитена зона BG0000167 „Беласица” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-266/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 43/2021 г.). Разстоянието до защитената зона е около 1430 м.
Отчитайки местоположението (извън граници на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера на заявения проект на ПУП - ИПЗ, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони по отношение на:
- Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване;
- Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
- Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
- Нарушаване свързаността между съседни защитени зони;
- Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на гр. Петрич, община Петрич, в близост до заявения проект на ПУП - ИПЗ няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
Във връзка с това и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС преценката на компетентния орган за заявения проект на ПУП - ИПЗ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград