Съдържание

Посетители

В момента има 422  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №84/2024

Изх. №4883(4)/10.01.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища на територията на община Струмяни, подобект „Проектиране на път BLG2314, участък III -1082 (Кресна - Микрево - Каменица - Кърпелево - Цапарево) през с. Гореме до с. Цапарево с дължина 5172.50 м от км 15+150 до км 20+330, община Струмяни, област Благоевград“

възложител: ОБЩИНА СТРУМЯНИ

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №4883/04.12.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение и допълнителна документация към него с вх. №4883(1)/19.12.2023 г., на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища на територията на община Струмяни, подобект „Проектиране на път BLG2314, участък III -1082 (Кресна - Микрево - Каменица - Кърпелево - Цапарево) през с. Гореме до с. Цапарево с дължина 5172.50 м от км 15+150 до км 20+330, община Струмяни, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация с настоящото инвестиционно предложение се предвижда реконструкция на съществуващ общински път BLG2314, участък III -1082 (Кресна - Микрево - Каменица - Кърпелево - Цапарево) през с. Гореме до с. Цапарево с дължина 5172.50 м от км 15+150 до км 20+330, община Струмяни, област Благоевград. Обхвата на пътя съставлява следните поземлени имоти:
- поземлен имот с идентификатор 78046.6.94 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) на с. Цапарево, община Струмяни, област Благоевград, с площ 15858 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“ с начин на трайно ползване „За селскостопански, горски, ведомствен път“;
- поземлен имот с идентификатор 16033.14.151 по КККР на с. Гореме, община Струмяни, област Благоевград, с площ 11027 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“ с начин на трайно ползване „За селскостопански, горски, ведомствен път“.
Към настоящия момент пътното платно е тип Г6 с широчина 3.50 м, като уширенията варират до 8.40 м и два банкета по 1 м. Пътното платно на много места е разрушено или практически липсва асфалтова настилка.
С настоящото инвестиционно предложение се цели да се подобрят технико-експлоатационните параметри на пътното платно в план и профил. Предвидените за изпълнение дейности, включват:
• уширение на пътното платно в хоризонталните криви с цел безпроблемното разминаване на превозните средства и с цел почивка на тежка моторизирана техника;
• запълване на пукнатините и изкърпване на дупките;
• асфалтиране на пътното платно с плътен и неплътен асфалтобетон;
• направа на износващ пласт от плътен модифициран термоустрйчив асфалтобетон;
• почистване на изградените по трасето на пътя водостоци;
• облицоване на отводнителни канавки бетонни плочи 40/40 см преди заустването им във водостоците;
• изграждане на подпорна предпазна стена от габиони на км 17+160 с дължина 19.50 м с цел защита на пътната настилка от свличащи се земни маси.
Изградените по трасето водостоци са в добро конструктивно състояние, като с настоящото инвестиционно предложение се предвижда единствено тяхното почистване. Отводнителните канавки са земни с триъгълен профил, предвижда се облицоването им с бетонни плочи 40/40см.
С инвестиционното предложени не се предвижда промяна на обхвата на пътя и на съставните му елементи. Не се предвижда и изграждане на нова техническа инфраструктура, както и ползване на взрив при извършване на предвидените работи.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада частично в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая участък с дължина около 720 м от трасето на пътя съставляващо поземлен имот с идентификатор 16033.14.151 по КККР на с. Гореме, попада в границите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-264/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 41/2021 г.), изменена и допълнена със Заповед №РД-992/21.10.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 85/2022 г.).
Настоящето инвестиционно предложение не би могло да се счита за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда тъй като: предвидените дейности са малки по мащаб и ще се реализират само в рамките на трасето на пътя; участъка от пътя предвиден за реконструкция е с малка дължина; реализирането на инвестиционното предложение не води до изменение на трасето на пътя в посочения участък; образуваните по време на строителството битови отпадъци ще бъдат предавани на фирма имаща съответните разрешителни за дейности с отпадъци, а строителните отпадъци ще бъдат оползотворени за обратни насипи; в резултат от реализацията на инвестиционното предложение не се очаква увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда, предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен с горепосочените заповеди за обявяването им.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на ЗБР (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БДЗБР) с изх. №П-01-397(1)/04.01.2024 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с вх. №4883(3)/04.01.2024 г., копие от което прилагаме за съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените в инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че при реализирането им не се очаква значително отрицателно въздействие върху типовете природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в горепосочената защитена зона, както и няма да възпрепятства постигането на определените специфични и подробни цели за опазване на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци”, тъй като: реализацията на инвестиционното предложение няма да доведе до трайно и необратимо отнемане на площи от типове природни местообитания и/или местообитания на видове, предмет на опазване в зоната; с осъществяването на предвидените с инвестиционното предложение дейности не се предполага увреждане и трансформация на типовете природни местообитания и местообитания на видовете, предмет на опазване в защитената зона; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете, предмет на опазване в защитената зона или за изолиране на отделни полигони от местообитанията им, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в защитената зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; няма да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000 – биокоридори на видове, елементи на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове; реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитената зона; с реализацията на инвестиционното предложение не се очаква кумулиране на отрицателни въздействия върху предмета и целите на опазване на защитената зона, във взаимодействие с други минали, настоящи и очаквани бъдещи планове, програми, проекти или инвестиционни предложения в обхвата на защитената зона, вкл. и такива със сходен характер, при реализацията на настоящото инвестиционно предложение няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища на територията на община Струмяни, подобект „Проектиране на път BLG2314, участък III -1082 (Кресна - Микрево - Каменица - Кърпелево - Цапарево) през с. Гореме до с. Цапарево с дължина 5172.50 м от км 15+150 до км 20+330, община Струмяни, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на инвестиционно предложение „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища на територията на община Струмяни, подобект „Проектиране на път BLG2314, участък III -1082 (Кресна - Микрево - Каменица - Кърпелево - Цапарево) през с. Гореме до с. Цапарево с дължина 5172.50 м от км 15+150 до км 20+330, община Струмяни, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на становище с изх. №П-01-397(1)/04.01.2024 г. на БДЗБР.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград