Съдържание

Посетители

В момента има 279  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №38/2024

Изх. №5168(1)/04.01.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Обновяване на външното пространство на СУ „Антон Попов“ и реконструкция на ограда, разположена до имотната граница по южната част на поземлен имот (ПИ) с идентификатор 56126.602.803 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“

възложител: СУ „АНТОН ПОПОВ“

Във връзка с внесено от Вас уведомление за инвестиционно предложение с вх. № 5168/21.12.2023 г. на Регионална инспекция по околната среда и водите - Благоевград (РИОСВ – Благоевград), на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам следното:
Инвестиционно предложение „Обновяване на външното пространство на СУ „Антон Попов“ и реконструкция на ограда, разположена до имотната граница по южната част на ПИ с идентификатор 56126.602.803 по одобрените КККР на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
ПИ с идентификатор 56126.602.803 по одобрените КККР на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград (УПИ IX, кв.139 по плана на гр. Петрич) е с площ 12370 кв. м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“, начин на трайно ползване „За друг обществен обект, комплекс“.
В имота са изградени 4 бр. сгради, както следва:
- Сграда с идентификатор 56126.602.803.1 със застроена площ 550 кв. м, предназначение „Сграда за образование“, брой етажи 1;
- Сграда с идентификатор 56126.602.803.2 със застроена площ 1575 кв. м, предназначение „Сграда за образование“, брой етажи 4;
- Сграда с идентификатор 56126.602.803.3 със застроена площ 60 кв. м, предназначение „Сграда за енергопроизводство“, брой етажи 1;
- Сграда с идентификатор 56126.602.803.4 със застроена площ 515 кв. м, предназначение „Сграда за образование“, брой етажи 2.
Сградите в своята съвкупност представляват СУ „Антон Попов“ в гр. Петрич.
Имотът е ограден със съществуващи плътни стоманобетонови огради с варираща височина и дебелина от 30 см.
Предмет на инвестиционното предложение е обновяване на прилежащо дворно пространство в ПИ с идентификатор 56126.602.803 по КККР на гр. Петрич – СУ „Антон Попов“ и реконструкция на оградата по ул. „Тетово“.
Предвижда се премахване/разрушаване на всички съществуващи пешеходни алеи в имота и изграждане на нови, за осигуряване на удобна връзка между сградата, общите пространства, площадката, игрищата, както и осигуряване на достъпна архитектурна среда, включително на хора с увреждания.
При реализацията на проекта се предвижда да бъдат изградени:
- Ново волейболно игрище с размери 9/18 м, 13/28 м, поле с осигурителните ивици (учебно-тренировъчно), разположено в ляво /запад/ от главният пешеходен вход в имота. Игрището ще бъде изпълнено с разливна каучукова настилка, ударопоглъщаща. Игрището ще бъде разчертано и оборудвано с волейболно оборудване. Около игрището по контура на осигурителните ивици ще бъде изпълнена ажурна ограда от метални оградни стълбове с полиестерно покритие и ажурна ограда от оградни пана от поцинкована стоманена тел с прахово-полиестерно покритие и височина 4м. От западната страна на игрището ще бъдат разположени 4бр стационарни трибуни за 12 души всяка, групирани 2х2, с места за инвалидна количка между тях.
- Ново футболно игрище с размери 18/38 м, 20/40 м, поле с осигурителните ивици (учебно-тренировъчно), разположено в дясно /изток/ от главният пешеходен вход в имота. Игрището ще бъде изпълнено с изкуствена трева с посипка от SBR гранулат и кварцов пясък. Игрището ще бъде разчертано с бели ленти и оборудвано с два броя врати. Около игрището по контура на осигурителните ивици ще бъде изпълнена ажурна ограда от метални оградни стълбове с полиестерно покритие и ажурна ограда от оградни пана и височина 4м. От западната страна на игрището ще бъдат разположени 8 бр. стационарни трибуни за 18 души всяка, групирани 4х2, с места за инвалидни количка между тях.
- Ново баскетболно игрище с размери 17/28 м, поле с осигурителните ивици (учебно-тренировъчно), разположено в на изток след футболното игрище. Игрището ще бъде изпълнено с разливна каучукова настилка, ударопоглъщаща. Игрището ще бъде разчертано и оборудвано с два броя баскетболни кошове. Около игрището по контура на осигурителните ивици ще бъде изпълнена ажурна ограда от метални оградни стълбове с полиестерно покритие и ажурна ограда от оградни пана и височина 4 м.
- Ново комбинирано игрище за баскетбол и волейбол с размери 17/28 м, включващо осигурителните ивици за двата вида спорт (учебно-тренировъчно), разположено в източната част на двора след баскетболното игрище. Игрището ще бъде изпълнено с разливна каучукова настилка, ударопоглъщаща. Игрището ще бъде разчертано и оборудвано с два броя баскетболни кошове и волейболно оборудване. Около игрището по контура на осигурителните ивици ще бъде изпълнена ажурна ограда от метални оградни стълбове с полиестерно покритие и ажурна ограда от оградни пана и височина 4м. От западната страна на игрището ще бъдат разположени 2 бр. стационарни трибуни за 18 души всяка, с места за инвалидна количка между тях.
- Детска площадка за една подготвителна група от 3 до 12 г., с южно изложение, разположена между баскетболното и комбинираното игрище оградена от зелени площи. Площадката ще бъде изпълнена с лепена ударопоглъщаща каучукова настилка. Площадката ще бъде оборудвана с: детски пясъчник - бетонов, едно комбинирано съоръжение за ползватели от 3 до 12 г., една детска люлка за ползватели от 3 до 12 г., три пейки с кошчета. Около площадката ще бъде изпълнена ограда от метална конструкция и дървени импрегнирани ламели с височина 100 см.
- Зона за фитнес на открито за деца над 14 г. възраст, разположена от изток на комбинираното игрище. Площадката ще бъде изпълнена с лепена ударопоглъщаща каучукова настилка.
Ще бъде обособена зона с размери 6 х 11 м от север на волейболното игрище за бъдещо изграждане на площадка за обучение по БДП.
В северният двор се предвижда подмяна на съществуваща настилка с асфалтова.
Имотът е с изградена инфраструктура.
Заявеното инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), поради което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.
Най-близко е разположена защитена зона BG0000167 „Беласица” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-266/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 43/2021 г.). Разстоянието до защитената зона е около 740 м.
Отчитайки местоположението (извън граници на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера на заявеното инвестиционното предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони по отношение на:
- Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване;
- Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
- Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
- Нарушаване свързаността между съседни защитени зони;
- Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на гр. Петрич, община Петрич, в близост до заявеното инвестиционно предложение няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
Във връзка с това и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС преценката на компетентния орган за заявеното инвестиционно предложение е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.

При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград