Съдържание

Посетители

В момента има 369  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №446/2023

Изх. №1180(3)/29.03.2023 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на четири броя двуетажни еднофамилни къщи в поземлен имот с идентификатор 02676.150.19 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“

възложител: „СОФИЯ ИСТЕЙТС ЕДНО“ ЕООД

Във връзка с Ваше уведомление с вх. №1180/08.03.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам следното:
Инвестиционно предложение „Изграждане на четири броя двуетажни еднофамилни къщи в поземлен имот с идентификатор 02676.150.19 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 02676.150.19 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград (КККР на гр. Банско) е с площ 2418 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“ с начин на трайно ползване „Нива“.
Съгласно Общия устройствен план на община Банско, имотът попада в устройствена зона „Жм“.
С инвестиционното предложение се предвижда в имота да се изградят четири двуетажни еднофамилни къщи, две по две на калкан.
Водоснабдяването на обектите ще се осъществи от Главен клон II ниска зона Ф140 РЕ тръби. Отпадъчните води ще се заустват в канализацията на населеното място.
Електрозахранването ще се осъществи от съществуващ трафопост изграден в поземлен имот с идентификатор 02676.150.70 по КККР на гр. Банско.
Транспортният достъп се осъществява по път граничещ с имота.
Така заявено инвестиционното предложение не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
Най-близо на отстояние около 960 м е разположена границата на защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на дивите птици, природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със заповед № РД – 572/08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84/2008 г.), изм. и доп. със заповед № РД – 284/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2021 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (Изграждане на четири броя двуетажни еднофамилни къщи) на заявеното ИП, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на видове, вкл. птици, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на гр. Банско в близост до границите на защитената зона, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на четири броя двуетажни еднофамилни къщи в поземлен имот с идентификатор 02676.150.19 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград