Съдържание

Посетители

В момента има 295  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №443/2023

Изх. №1177(1)/28.03.2023 г.

Уведомление за „Изменение на инвестиционно предложение „І етап на разширение на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в поземлен имот с идентификатор 39270.25.208, местност Валтата по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Краище, община Белица, област Благоевград - включване на отпадъчните води от с. Краище, община Белица, област Благоевград“ - промяна по чл. 154 от Закона за устройство на територията“

възложител: ОБЩИНА БЕЛИЦА

Във връзка с представеното от Вас уведомление с Вх. №1177/08.03.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за изменение на горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Изменението на инвестиционно предложение І етап на разширение на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в поземлен имот с идентификатор 39270.25.208, местност Валтата по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Краище, община Белица, област Благоевград - включване на отпадъчните води от с. Краище, община Белица, област Благоевград“ - промяна по чл. 154 от Закона за устройство на територията“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционно предложение „І етап на разширение на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в поземлен имот с идентификатор 39270.25.208, местност Валтата по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Краище, община Белица, област Благоевград - включване на отпадъчните води от с. Краище, община Белица, област Благоевград“, наричано по-долу за краткост „Първоначалното инвестиционно предложение“ е проведено производство по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, приключило с писмо с Изх. №3957(3)/14.01.2020 г. на РИОСВ – Благоевград.
За инвестиционно предложение „Строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) с капацитет 12000 ЕЖ в поземлен имот с идентификатор 39270.25.208, местност Валтата по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Краище, община Белица, област Благоевград за гр. Белица, с. Краище, с. Горно Краище и с. Дагоново и довеждащи канализационни колектори от местата на заустване на съществуващите канализационни колектори на населените места до ПСОВ“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда, в т. ч. и процедура по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключила с Решение № БД-56-ПР/2008 г. на директора на РИОСВ-Благоевград.
За изградената ПСОВ има издадено Разрешение за ползване № СТ - 05-2300/11.12.2015 г. от заместник -началника на ДНСК, както и Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води № 43110179/19.10.2018 г. за обект „Канализационна система на с. Горно Краище и с. Дагоново“, издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ с титуляр община Белица и краен срок на действие 19.10.2024 г.
Изменението на първоначалното инвестиционно предложение се явява промяна на по чл. 154 от Закона за устройство на територията на обект „І етап на разширение на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в поземлен имот с идентификатор 39270.25.208, местност Валтата по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Краище, община Белица, област Благоевград - включване на отпадъчните води от с. Краище, община Белица, област Благоевград“.
Промяната засяга следните проектни части:
- Част „Технологична“;
- Част „Конструктивна“;
- Част „КИПиА“;
- Част „Вертикална планировка“.
Промените по част „Технологична“ засягат следните съоръжения:
• „Технологична сграда“
- Направа на връзка между изхода на съществуващото комбинирано съоръжение и изхода на новото комбинирано съоръжение. Това се налага с цел повишаване на експлоатационната сигурност на ПСОВ чрез осигуряване на кръстосана връзка между съществуващите и новите комбинирани и блокови съоръжения;
- Монтиране на тройник на изходящата тръба от съществуващото комбинирано съоръжение с отклонение към изходящата тръба на новото комбинирано съоръжение. На отклонението да се монтира спирателен кран. Тази байпасна връзка, свързваща изходите на комбинираните съоръжения, ще осигури възможност за протичане на отпадъчната вода през коя да е от водните линии на ПСОВ (съществуваща и новоизградена), осигурявайки непрекъсната работа на ПСОВ по време на профилактика или авария на някое съоръжение.
• „Блоково съоръжение“
Преместване на новопроектираното блоково съоръжение от съществуващото блоково съоръжение с 1 м. Това се налага, тъй като при разкриване на основите на съществуващото блоково съоръжение се установи, че има стъпково излизане на основите му.
• „Контактен резервоар“
Подмяна на съществуващия дебитомер за тръба DN 160 с нов. Дейността се налага поради авария в съществуващия дебитомер, който не работи.
Промените по част „Конструктивна“ засягат следните съоръжения:
• Блоково съоръжение
Дейността се налага, тъй като по време на изкопните работи за новото блоково съоръжение се установи наличие на подпочвени води на 1 м под нивото на терена. Необходимо е подземните води, които се събират в изкопа да бъдат събирани и изпомпвани до приключване на бетоновите работи и изпълнение на хидроизолацията на стените и основите.
В изкопа да се организират необходимия брой водочерпни кладенци от готови стоманобетонни елементи и да се оборудват с помпи.
По време на изпълнението на земните работи за новото блоково съоръжение се наблюдават струвания на скатовете. С цел безопасното изпълнение на СМР по нулев цикъл за новото блоково съоръжение е необходимо изкопа за него да се изпълни с 1 м по-широк от контура на съоръжението и с откос 45° към съществуващия терен.
Поради установеното наличие на подпочвени води е необходимо да се прекопае и уплътни земен пласт с височина 50 см под фундамента на новото блоково съоръжение.
За безпроблемно изпълнение на СМР по фундамента на новото блоково съоръжение е необходимо подложния бетон за него да се изпълни със следните размери:
- Дължина - 21,4 м;
- Широчина - 7,8 м;
- Височина - 0,2 м
• Ограда
Оградата е необходимо да се изпълни съгласно нов детайл със стоманобетонов цокъл, стоманени водещи профили и ажурни пана. Дейността се налага поради установено наличие на подпочвени води на 1 м под ниво терен.
Промени по част „КИПиА“ засягат следните съоръжения:
• Площадкови кабелни трасета
За захранване и подсигуряване на необходимите сигнали към оборудването на новото блоково съоръжение на ПСОВ е необходимо да се предвидят две отделни паралелни трасета с обсадни тръби и ел.шахти. Ще бъдат положени едно трасе за силови кабели, а друго за сигнални кабели.
Дейността ще осигури безпроблемна връзка на оборудването със системата за контрол на ПСОВ чрез отделяне на силови от сигнални трасета. По този начин електро и КИП трасетата ще бъдат предпазени от смущения.
Промени по част „Вертикална планировка“ засягат следните елементи на вертикалното планиране:
• Площадков асфалтов път
Съществуващия площадков асфалтов път ще се продължи покрай новото блоково съоръжение. Широчината на новия път ще бъде 4 м, като след новото блоково съоръжение е организирано обръщало.
• Тротоарни алеи
Ще бъде изградена тротоарна алея между съществуващото блоково съоръжение и новото блоково съоръжение.
• Оформяне на площадковия терен
• Предвижда се оформяне на терена в тревните ивици до новопроектирания площадков път и около оградата.
Предвидените строително-монтажни работи ще бъдат извършвани в границите на поземлен имот с идентификатор 39270.25.208 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Краище, община Белица, област Благоевград.
Всички останали характеристики на първоначалното инвестиционно предложение, съобразени при приключилото производство по чл. 2, ал. 2 от Наредбата по ОС, остават непроменени.
Изменението на първоначалното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитените зони BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-353/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 58/2021 г.) и BG0000636 „Ниска Рила” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №177/03.04.2019 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 29/2019 г.), на най-близко геодезично разстояние над 500 м.
Така заявеното изменение на първоначалното инвестиционно предложение не следва да се счита за изменение и разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда спрямо въздействието, което е оценено и разгледано в проведената процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС и не подлежи та задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с изменението на първоначалното инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се засягат пряко защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създават предпоставки за фрагментация, увреждане и трансформация на типове природни местообитания и местообитанията на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се променя структурата и видовия състав на местообитания, не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури, не се нарушава кохерентността между зоните, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, вкл. и птици, предмет на опазване в най-близо разположените защитени зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с настоящето инвестиционно предложение дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното „Изменение на инвестиционно предложение „І етап на разширение на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в поземлен имот с идентификатор 39270.25.208, местност Валтата по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Краище, община Белица, област Благоевград - включване на отпадъчните води от с. Краище, община Белица, област Благоевград“ - промяна по чл. 154 от Закона за устройство на територията“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното изменение на първоначалното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград