Съдържание

Посетители

В момента има 275  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №305/2023

Изх. №887(1)/24.02.2023 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план – изменение на Плана за регулация и застрояване (ПУП – изменение на ПРЗ) за УПИ Х-1403 в кв. 73 по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“

възложител: М. Д., П. Д.

Във връзка с представеното от Вас уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с Вх. №887/16.02.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект на ПУП, което приемаме като уведомление по чл. 2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същия проект на ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Проектът на Подробен устройствен план – изменение на Плана за регулация и застрояване (ПУП – изменение на ПРЗ) за УПИ Х-1403 в кв. 73 по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящият проект на ПУП – изменение на ПРЗ е изготвен с обхват за УПИ Х-1403 в кв. 73 по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил. Имотът е с площ 660 кв. м и отреждане „за жилищно строителство“.
Настоящият проект на ПУП – изменение на ПРЗ е разрешен за изработване със Заповед №РД-01-05-309/01.09.2022 г. на кмета на Община Кочериново.
С проекта на ПУП – изменение на ПРЗ се цели промяна предназначението на имота от „За жилищно строителство“ в „За склад за строителни материали“ в предвидена жилищна устройствена зона с малкоетажно застрояване в защитена зона – „Жмзз“ със следните устройствени показатели: Начин на застрояване – свободно; Височина до 10 м; Интензивност на застрояване Кинт – 1.0; Плътност на застрояване (Пзастр,) – максимум 50 %; Минимално озеленена площ (Позл.) – минимум 50 % и паркиране в имота.
Предвидената с плана инвестиционна инициатива е свързана с изграждане на склад с площ около 250-300 кв. м, от термопанели. Електрозахранването на склада е предвидено да се осъществи от електроразпределителната мрежа в района. Водоснабдяването му с вода за питейно-битови нужди е предвидено да се осигури от водопроводната мрежа на гр. Кочериново, а формираните битови отпадъчни води е предвидено за се заустват в изгребна яма в имота. Имотът е разположен на бул. „Никола Вапцаров“ в гр. Кочериново. Складът е предвидено да бъде предназначен за съхранение на основно пакетирани строителни материали.
Настоящият проект на ПУП – изменение на ПРЗ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Настоящият проект на ПУП – изменение на ПРЗ попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.), в Зона ІІІ на населените места, съгласно Плана за управление на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, утвърден със Заповед № РД-363/28.05.2015 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2015 г.).
С горепосочения проект на ПУП – изменение на ПРЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че предвидените с плана дейности са допустими с режима на дейностите на защитена зона „Кочериново” за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ и с плана ѝ за управление.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с плана дейности, както и обстоятелствата, че с реализацията му не се унищожават и/или увреждат местообитания на видовете птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона, тъй като реализацията му не е свързана със трайна загуба на площи от местообитания на видовете птици, предмет на опазване в зоната, реализацията му няма вероятност да доведе до влошаване качествата на местообитанията на опазваните в зоната видове птици, както и до унищожаване, увреждане и/или намаляване площта на естествения район на разпространение на местообитанията в зоната, включително и на най-благоприятните хранителни и гнездови местообитания за видовете птици предмет на опазване в зоната, не се засягат гнезда на белия щъркел, не се създава трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на видовете птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона, не се нарушава кохерентността между зоните, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, светлинно излъчване и др., което да доведе до прогонването на видовете птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, не се очаква вероятност от кумулиране на отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона в резултат от въздействията от други планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в населеното място и в землището на гр. Кочериново, вкл. и такива със сходен характер, при реализацията на предвидени с настоящия проект на ПУП дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на засегнатите защитени зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения „Проект на Подробен устройствен план – изменение на Плана за регулация и застрояване (ПУП – изменение на ПРЗ) за УПИ Х-1403 в кв. 73 по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на горепосочения проект на ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград