Съдържание

Посетители

В момента има 407  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Вега-текс“ ЕООД - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Вега-текс“ ЕООД - гр. Гоце Делчев,
обект: шивашки цех, с местонахождение: с. Краище, общ. Белица

 

На основание Заповед № РД-04-140/01.10.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 07.10.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Вега-текс – шивашки цех“, разположен в УПИ II - 861, кв. 39, ПИ с идентификатор 39270.1.861. по КККР на с. Краище, общ. Белица.

1. Цел на проверката.
Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (обн. ДВ, бр. 45/1996, изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.
Обекта включва:
– шивашки цех и столова;
– складови помещения;
– котелно помещение;
– дворно пространство и места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.
Дружеството извършва дейност като шивашки цех.
По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол № 44-25/07.10.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци“
Образуваните от дейността производствени отпадъците са класифицирани по реда на чл. 7, ал. 1 от Наредба № 2 за класификация на отпадъците /Наредба № 2/(ДВ, бр.66/2014 г., изм. и доп.). Обособени са места за разделно събиране на отпадъците на мястото на образуване, като са поставени обозначителни табели с код и наименование на съответния отпадък. Дружеството води отчетност в Националната информационна система за отпадъци /НИСО/ съгласно изисквания Наредба № 1 за реда и образците, по който се представя информация за дейностите по отпадъците, както и за водене на публичните регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.). В срок са подадени годишните отчети за 2023 г.
От записите в НИСО е видно, че отпадъците са насочвани за последващо третиране на лица, притежаващи документи по чл. 35 от ЗУО, като не се представят, документи, удостоверяващи предаването им. Не е установено изгаряне на отпадъци, следи от изгаряне и замърсяване с отпадъци на площадката от производствената дейност.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух“
3.2.1. Организирани емисии от горивни процеси
За отопление на шивашкия цех са инсталирани два котела с общо изпускащо устройство (комин), с топлинна мощност под 500 кW, предназначени да изгарят твърдо гориво (дърва), които не подлежат на контрол чрез измерване, с цел проверка спазване на нормите за допустими емисии, регламентирани в Наредба № 1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.). В момента на проверката котлите не работят. Налични са около 30 м3 дърва, които се ползват като гориво.
3.2.2. Контрол по Наредба № 1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г., с изм. и доп.), Регламент (ЕС) №2024/573 за флуорсъдържащите парникови газове и Регламент (ЕС) 2024/590 относно веществата, които нарушават озоновия слой.
За отопление и охлаждане на производствените халета се експлоатира стационарно климатично оборудване заредено с флуорсъдържащ парников газ R 410 А в количество над 5 тона СО2 еквивалент и с озоноразрушаващо вещество R 22, което подлежи на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 5, параграф 6 от Регламент (ЕС) №2024/573 и чл. 21, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2024/590. При проверката се представят 4 бр. досиета на системите, по образеца на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба № 1/2017 г. При направения преглед на досиетата на системата е установено, че са налични записи от извършени проверки за течове за 2023 г. и 2024 г. Проверките за течове са извършени от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.
В законоустановения срок е подаден годишен отчет чрез информационната система за флуорсъдържащите парникови газове, който е потвърден от РИОСВ – Благоевград.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното несъответствие на обекта с изискванията на Закона за управление на отпадъците е поставено предписание със срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Към момента на изготвяне на настоящия доклад даденото предписание е изпълнено.