Съдържание

Посетители

В момента има 558  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Дон-Трейдинг“ EООД - гр. Кресна

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Дон-Трейдинг“ EООД - гр. Кресна

 

На основание Заповед № РД-04-128/26.09.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 04.10.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект на „Дон-Трейдинг“ ЕООД – предприятие за производство на пелети от трупна и отпадъчна дървесина, разположен в гр. Кресна, общ. Кресна

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ)(обн. ДВ, бр. 45/1996, изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Обекта включва:
– хале, в което е разположена поточна линия за производство на пелети;
– закрит бокс за съхраняване на дървесните отпадъци (трици, изрезки и парчета дървен материал);
– открита площадка, на която се съхранява суровината за производство на пелети.
Инсталацията за производство на пелети включва:
- дробилен сектор за раздробяване на суровината чрез дробилка и чукова мелница;
- сушилен сектор с барабанна сушилня, захранвана с топлоносител от котел, в които се изгарят дървесни отпадъци;
- пелет преса;
- пакетираща машина.
Към момента на проверката инсталацията не работи.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на пелети от трупна и отпадъчна дървесина. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които ѝ въздействат е съставен Констативен протокол № 51-24/04.10.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Направление „Управление на отпадъците и опазване на почвите“
На обекта дружеството извършват дейности по оползотворяване на отпадъци с кодове 030101 – отпадък от корк и дървесни кори и 030105 – трици талаш, изрезки, парчета, дървен материал, плоскости от дървесни частици и фурнири, различни от упоменатите в 03 01 04, за производство на пелети.
За извършваната дейност с отпадъци, дружеството притежава регистрационен документ № 01-РД-465-0 от 01.11.2018 г., издаден от директора на РИОСВ –Благоевград.
За генерираните от дейността на обекта отпадъци е проведена процедурата по реда на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (обн. ДВ, бр. 66/2024 г., изм. и доп.), като са утвърдени работни листове с кодове 03 01 01 и 10 01 01, съгласно справка в Националната информационна система „Отпадъци“ (НИСО).
Дружеството притежава и регистрационен документ за извършване на дейност по транспортиране на отпадъци № 01-РД-459-1 от 17.08.2018 г., издаден от РИОСВ –Благоевград.
За целта на проверката е направена справка в НИСО, при която е установено, че не се води отчетност на отпадъците и не са представени чрез НИСО годишни отчети за 2023 г.
Дружеството се явява задължено лице по реда на чл. 59 от ЗУО и Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на дължимата продуктова такса (обн. ДВ, бр.30/2016 г., изм. и доп.). Не се представят документи, удостоверяващи изпълнението на задължението.
При проверката на място е установено, че в съседно на пелетиращата инсталация хале се извършват дейности по монтаж на нова производствена линия за производство на палета, като дървесните отпадъци от нея ще се оползотворяват за производство на пелети.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух“
Дружеството експлоатира инсталация за производство на пелети с ротационна барабанна сушилня с директен контакт.
Инсталацията е съоръжена с три изпускащи устройства:
- ИУ 1 след барабанна ротационна сушилня с директен контакт;
- ИУ 2 след чукова мелница за смилане на материала преди изсушаване;
- ИУ 3 след чукова мелница за смилане на изсушения материал.
При проверката е установено, че няма производствена дейност, няма налична суровина за производство на пелети, но не се представят документи, удостоверяващи датата на спиране на дейността (фактури за заплатена ел. енергия, за закупуване суровини за производство на пелети и др.).
Последните собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух са проведени на 27.07.2021 г. и са относими за периода от 27.07.2021 г. до 27.07.2023 г.
Планува се производството на пелети да се възобнови след пускане на новата линия за първична обработка на дървесина.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗУО и ЗЧАВ, като са определени съответните срокове и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.
За констатираните нарушения, при настоящата проверка, както и в случай на установено неизпълнение на дадените предписания, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.