Съдържание

Посетители

В момента има 423  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Супереко“ ООД - с. Полена, община Симитли

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Супереко“ ООД - с. Полена, община Симитли
Обект : „Супереко“ ООД – цех за производство на пелети, разположен в УПИ Х-519, кв. 23 по плана на с. Полена, община Симитли

 

На основание Заповед № РД-04-122/18.09.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 24.09.2024 г., е извършена проверка на място и по документи на обект: „Супер еко“ ООД – инсталация за производство на пелети, разположена в УПИ Х-519, кв.23 по плана на с. Полена, община Симитли.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (обн. ДВ, бр. 45/1996, изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Обектът включва:
– дворно пространство
– площадка около обекта и халето за производство на пелети
– пелетираща инсталация;
– помещение за пакетиране на пелети;
– места за съхранение на отпадъците и готова продукция.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност извършвана от дружеството е производство на пелети. По време на извършения текущия контрол на качеството на компонентите на околната среда и факторите, които ѝ въздействат е съставен Констативен протокол № 42-25/24.09.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци“
За производството на пелети се използва отпадък с код 03 01 05 - трици, талаш, изрезки, парчета, дървен материал, плоскости от дървесни частици и фурнири, различни от упоменатите в 03 01 04, с произход от други физически и юридически лица (генератори), въз основа на писмени договори. От РИОСВ – Благоевград е издаден регистрационен документ № 01-РД-247-1/28.05.2019 г. за дейности по третиране на отпадъци, като не са настъпили промени в методите и технологиите, разрешени в документа.
Дружеството води отчетност в Националната информационна система за отпадъци /НИСО/ по реда на Наредба №1 за реда и образците, по който се представя информация за дейностите по отпадъците, както и за водене на публичните регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.), в отчетна книга за събиране и съхраняване на отпадъци по Приложение № 2 от същата.
От производствената дейност на обекта се образуват отпадъци, за които е проведена процедурата по реда Наредба № 2 за класификация на отпадъците (обн. ДВ, бр. 66/2024 г., изм. и доп.).
Част от готовата продукция се реализира на пазара на Република България и „Супер еко“ ООД е задължено лице по реда на чл. 59 от ЗУО и Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на дължимата продуктова такса (обн. ДВ, бр.30/2016 г., изм. и доп.). За пуснатите на пазара опаковани стоки дружеството участва в колективна система, представлявана от организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Към момента на проверката не се представят месечни справки-декларации за пуснатите на пазара опаковани стоки за период от една календарна година.
Дружеството е регистрирано като търговец на отпадъци по смисъла на ЗУО с регистрация №Т-1325/28.01.2024г. за отпадъци с кодове 15 01 02 – пластмасови опаковки и 19 12 04 – пластмаса и каучук, но не извършвал дейност като търговец през последната година.
Дружеството притежава регистрационен документ за събиране и транспортиране на отпадъци № 01-270-00/29.10.2013 г., но не са извършвани дейности по транспортиране на отпадъци, както и приемане на отпадъци предмет на трансграничен превоз съгласно Регламент (EО) № 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2006 година.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух“
3.2.1. Организирани източници на емисии от производствена дейност
„Супереко“ ООД експлоатира инсталация за производство на пелети с барабанна ротационна сушилня с директен контакт. Пелетите се произвеждат от отпадъчна дървесина (трици). Като сушилен агент се ползват димните газове от котел. Източник на емисии в атмосферния въздух са две изпускащи устройства от барабанната ротационна сушилня с директен контакт. Преди изпускане на емисиите в атмосферния въздух, същите преминават за пречистване през пречиствателни съоръжения – 2 бр. циклони. Дружеството не спазва изискванията относно честота на провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/19996 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.) – не по-малко от веднъж в рамките на две последователни календарни години. Последните СПИ са проведени през 2021 г. по показатели прахообразни вещества и органични вещества, определени като общ въглерод, регламентирани в чл. 62, ал. 1, т. 1, буква „в“ и т. 2, буква „а“ от Наредба № 1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обект и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
При направения оглед около производственото хале е установено, че от едното изпускащо устройство след барабанната ротационна сушилня се наблюдава видимо изпускане на прах (на западната страна на халето, което граничи с вада). Наблюдават се отлагания от прах и трици по растителността около вадата. Относно замърсяване на въздуха с трици е постъпил и сигнал на зеления телефон на РИОСВ – Благоевград. Производствената площадка е ограничена с плътна ограда с височина 3м.

3.3. Фактор „Шум“
По време на проверката са проведени контролни измервания на шума в околната среда по измерителен контур и в две измерителени точки – места на въздействие. До изготвянето на доклада не е постъпил Протокол от изпитване от РЛ – Благоевград - 02 към ИАОС – София. След получаване на резултатите, същите ще бъдат публикувани на интернет страницата на РИОСВ – Благоевград.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за управление на отпадъците са поставени предписания със срокове за изпълнение.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

До изготвянето на доклада от извършената проверка на дружеството е съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух.