Съдържание

Посетители

В момента има 178  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Винарска изба - Логодаж“ ООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Винарска изба - Логодаж“ ООД - гр. Благоевград
Обект: „Винарска изба – производство на вина от грозде“, местонахождение с. Логодаж, общ. Благоевград

 

На основание Заповед № РД-04-120/10.09.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 12.09.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Винарска изба – производство на вина от грозде“, разположен в ПИ № 68792.501.364 по КККР на с. Логодаж, общ. Благоевград

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996, изм. и доп.), Закона за водите (ДВ, бр.67/1999 г., изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси / ЗЗВВХВС / (ДВ, бр. 10/2000 г., изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Обекта включва:
– съоръжение за първично винопроизводство и съхранение на вино;
– бутилираща линия за бутилки и бутилираща линия за бекинг бокс;
– избено помещение;
– складове за готова продукция;
– места за съхранение на отпадъците и опасни химични вещества и смеси;
– водоплътни изгребни съоръжения и пречиствателно съоръжение;
– стационарно хладилно оборудване.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Дружеството извършва дейност по производство на вино от грозде. При извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол № 41-25/12.09.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци“
За образуваните от производствената дейност отпадъци на обекта е проведена процедурата по реда Наредба № 2 за класификация на отпадъците (обн. ДВ, бр. 66/2024 г., изм. и доп.). В хода на проверка е установено наличие на отпадъци, които не са класифицирани. Отпадъците се предават за последващо третиране на лица, притежаващи документи по реда на чл. 35 от ЗУО въз основа на писмени договори. При предаването на отпадъците са оформяни удостоверителни документи.
Дружеството не е водило отчетност в Националната информационна система за отпадъци /НИСО/ по реда на Наредба №1 за реда и образците, по който се представя информация за дейностите по отпадъците, както и за водене на публичните регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.).
За пуснатите на пазара опаковани стоки „Винарска изба – Логодаж“ ЕООД дължи продуктова такса и е задължено лице по реда на чл. 59 от ЗУО и Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на дължимата продуктова такса (обн. ДВ, бр.30/2016 г., изм. и доп.). При проверката не са представени документи, удостоверяващи изпълнението на задължението.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух“
В процеса на винопроизводство за охлаждане се ползва етилен гликол, който се охлажда две хладилни системи. При оглед на наличното оборудване, липсва информация относно вида и количеството на охлаждащия агент. До момента на проверката не са въведени досиета на системите съгласно Приложение №2 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсържащи парникови газове, както и за документирането и отчитането на емисиите на флуорсържащи парникови газове (обн. ДВ. бр. 20/2017 г., с изм. и доп.), както и не са извършвани проверки за течове на оборудването.
На обекта няма инсталирани горивни източници на емисии в атмосферния въздух.

3.3. Компонент „Води“
На обекта се формират следните потоци отпадъчни води: битово-фекални, производствени и площадкови замърсени води. Изградена е разделна площадкова канализация, която събира и отвежда формираните потоци отпадни води в два 2 броя водоплътни изгребни ями.
Почистването на изгребните ями и транспортирането на отпадъчните води до ПОСВ гр. Благоевград се извършва въз основа на сключен с „ВиК“ ЕООД договор. На обекта е монтирана ЛПОСВ, която пречиства битовите отпадъчни води. Представят се съответните документи, удостоверяващи почистването на изгребните ями.
Не е установено изтичане на производствени и площадкови отпадъчни води от водоплътната изгребна яма и заустване на отпадъчни води в р. Логодажка.

3.4. Фактор „Опасни химични вещества и смеси“

Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове. Дружеството се проверява за пръв път по фактор „Опасни химични вещества и смеси“.

3.4.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Съгласно изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси. Създадено е досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH), което съдържа информация за съхраняваните опасни химични вещества и смеси (ОХВС) и техните доставчици, които са от ЕС. Към момента на проверката не се представят информационните листове за безопасност (ИЛБ) на използваните вещества и смеси, които трябва да отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2020/878. В досието липсва информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите.

3.4.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Извършен е оглед на местата за съхранение на ОХВС. Установено е, че сярната киселина се съхранява в еднокубиков контейнер в дворната част на площадката. Ползвани дезинфектанти се съхраняват в помощно помещение с ограничен достъп. Всички останали химични вещества и смеси се съхраняват в общо складово помещение, което не отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Към момента на проверката не се представят документи по чл. 4, т. 7 -11 от Наредбата, както и оценка на безопасността на съхранението на ОХВС.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ, бр. 10/2000 г., изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ, бр. 45/1996 г., изм. и доп.) и Закон за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.) са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.