Съдържание

Посетители

В момента има 352  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Темелков къмпани“ ЕООД - с. Мосомище

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Темелков къмпани“ ЕООД - с. Мосомище

 

На основание Заповед №РД-04-107/23.08.2024 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 03.09.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Дървообработващ цех за първична обработка на дървесина“, експлоатиран от „Темелков къмпани“ ЕООД, находящ се в с. Мосомище, база „Топлика“, общ. Гоце Делчев, област Благоевград.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството е извършена от екип експерти, с цел установяване спазването на изискванията на Закона за управление на отпадъците (ЗУО)(ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ)(ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към основната дейност на дружеството.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основната дейност на дружеството е първична обработка на дървесина. Проверени са следните места, помещения и съоръжени:
- цех за първична обработка на дървесина;
- цех за сковаване на палета, сандъци, кошове (ДОМ – дървен опаковъчен материал);
- сушилня за дървен материал и за готовите изделия;
- аспирация към цеха за първична обработка;
- котелно помещение;
- места за съхраняване на готовата продукция;
- места за съхраняване на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Дружеството извършва дейност по първична обработка на дървесина, с цел производство на опаковки от дървен материал, при едносменен режим на работа и петдневна работна седмица. В цеха за първична обработка, дървесината се разбичва на призми, след което се разлиства на дъски. Констатациите от проверката са обективирани в Констативен протокол № 46-24/03.09.2024 г.

3.1. Фактор „Управление на отпадъците“
За генерираните от производствената си дейност отпадъци, дружеството има утвърдени работни листове, съгласно Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 66/2014 г., изм. и доп.). С Решение № СП-44 от 03.01.2019 г., на министъра на околната среда и водите, триците и изрезките от производствената дейност са определени като “страничен продукт“ по реда на ЗУО.
Триците, получени при обработване на дървения материал в цех № 1, с помощта на аспирационна система се извеждат за съхраняване извън цеха, в обособено за целта затворено помещение. Дървените капаци и изрезки, които отпадат от този цех, се съхраняват в дворното пространство на обекта, на определени за това места. Триците и изрезките, получени от цех №2, се съхраняват в него, като е установено натрупване на големи количества. На дружеството са дадени писмени указания за предаването им на лице, притежаващо документ по чл. 35 от ЗУО.
Отчетността на отпадъците се води в Национална информационна система за отпадъци (НИСО). Годишните отчети за 2021 г., 2022 г. и 2023 г. са подадени чрез системата, както и тези за страничен продукт.
Материалите, необходими за производствената дейност не изискват опаковане или се доставят от български фирми. Готовата продукция също не се опакова, предвид което дружеството не се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За изсушаване на детайли и дървен опаковъчен материал се ползва сушилна камера, която се захранва с топъл въздух от котел на твърдо гориво, в който се изгарят дървесни отпадъци. Топлинната мощност на котела е под 500 kW и не подлежи на измервания, съгл. Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
3.2.2. Спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.)., относно ограничаване на емисиите на прахообразни вещества в атмосферния въздух
Машините за първична обработка на дървесина разположени в цех №1 са обхванати от аспирационна система. Уловените дървесен прах и трици, преминават през два циклона и постъпват в крайна точка (на гърба на халето) – затворено помещение оградено от три страни с ламарина и отпред с платнище. Единият от циклоните е на кота нула, а другият циклон е разположен върху покрива на затвореното помещение. При направения оглед е установено, че аспирационната система има пропуски и е неефективна – въздуховодът до първия циклон и след него има пропуски и на четири места е обвит с текстилна материя. Вторият циклон, разположен на покрива на затвореното помещение, е пробит и се наблюдава видимо изпускане на дървесен прах и трици и запрашаване на атмосферния въздух. В цех №2 са разположени банцинг и пендула, към които няма изградена аспирационна система. Около пендулата са натрупани големи количества трици и дървени изрезки. На три места в цеха се съхраняват големи количества трици и дървени изрезки.
Имайки предвид характера на отпадъците, които са натрупани около машините (запалими и горими) и възможността от възникване на пожари, РИОСВ – Благоевград е уведомила РСПБЗН – Гоце Делчев и Дирекция „Инспекция по труда – Благоевград“ за предприемане на действия по компетентност.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното несъответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух е поставено предписание със срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. За установено нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух, са предприети действия за налагане на акт за установяване на административно нарушение.