Съдържание

Посетители

В момента има 606  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Феникс Неврокоп“ ООД - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Феникс Неврокоп“ ООД - гр. Гоце Делчев

 

На основание Заповед №РД-04-103/09.08.2024 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 27.08.2024 г. се извърши проверка на място и по документи на площадка за дейности с отпадъци, експлоатирана от „Феникс Неврокоп“ ООД, находяща се в УПИ ІІІ, кв. 88, гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр. 43/2008 г.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към основната дейност на дружеството.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основната дейност на дружеството е събиране и третиране на отпадъци. Проверени са:
- зона за приемане на отпадъци;
- зона за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС);
- зона за дейности с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО);
- зона за дейности с негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА);
- места за съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ);
- хале за балиране на хартиени и пластмасови опаковки.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Дейността на дружеството е свързана със събиране, съхраняване, балиране на отпадъци и разкомплектоване на ИУМПС при едносменен режим на работа. Констатациите от проверката са обективирани в Констативен протокол №44-24/27.08.2024 г.

3.1. Фактор „Управление на отпадъците“

Дружеството притежава издадено от директора на РИОСВ-Благоевград, по реда на Закона за управление на отпадъците (ЗУО)(ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), Решение № 01-ДО-268-1/17.08.2021 г. за извършване на дейности, обозначени, съгласно Допълнителните разпоредби на ЗУО, с кодове R12 размяна на отпадъци за подлагане на някоя от дейностите с кодове R1-R11 и R13 - съхраняване на отпадъци до извършването на някоя от дейностите с кодове R1 R12, с изключение на временното съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им. Третират се отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ), излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС), излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО), негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) и отпадъци от пластмасови и хартиени опаковки.
На площадката е осигурено 24-часово видеонаблюдение, като се представят записи от произволно избрани дати. За измерване на постъпващите на площадката отпадъци, са осигурени 3 бр. електронни везни - калибрирани.
ИУМПС се съхраняват върху непропусклива повърхност, на определени на площадката места. Разкомплектоването им се извършва ръчно. При приемане на ИУМПС се издават удостоверения съгласно чл. 19, ал. 1 от Наредбата за ИУМПС (ДВ, бр. 7/2013 г., изм. и доп.), които се вписват в компютърна информационна система. Представя се договор с оператор с разрешение по чл. 35 от ЗУО за дейности по шредиране на ИУМПС.
ИУЕЕО се съхранява под навес върху бетонирана повърхност, като за площадката е осигурен каломаслоуловител.
За временното съхраняване на НУБА е осигурен съд, който се съхранява в склад, обозначен с надпис „Акумулаторите се събират задължително с електролит“.
Местата за съхраняване на отпадъците са обозначени с надписи на съответния код и наименование на отпадъка.
За приемане и предаване на ОЧЦМ се представят договори, декларации/сертификати за произход, ПИС, фактури.
Дружеството притежава регистрационен документ за събиране и транспортиране на отпадъци № 01-РД-215-02/06.04.2023 г.
Отчетността на отпадъците се води в Национална информационна система за отпадъци (НИСО). Въвеждани са хронологични данни в отчетните книги по съответните приложения. Видно от записите в системата, дружеството не приема за третиране отпадъци, предмет на трансграничен превоз на отпадъци, по Регламент 1013/2006 за трансграничен превоз на отпадъци. Годишните отчети за календарната 2023 г. са подадени чрез системата.
За приетите и предадени на площадката отпадъци се представят договори, фактури и кантарни бележки.

3.2. Направление „КПКЗ, ЕО и ДА“

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1, т. 2 от Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ, бр. 43/2008 г.). Като лице притежаващо документи, издадени по реда на ЗУО, представя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 от 29.10.2008 г. (ДВ, бр. 96/2008 г.) за вида на превантивните и оздравителните мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.