Съдържание

Посетители

В момента има 555  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Лешови“ ЕООД – гр. Якоруда

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Лешови“ ЕООД – гр. Якоруда, ул. „Гоце Делчев“ № 8,

Обект: „Цех за производство на мебели“

 

На основание Заповед №РД-04-102/06.08.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 29.08.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Цех за производство на мебели“, находящ се в гр. Якоруда, ул. „Гоце Делчев“ № 8, стопанисван от „Лешови“ ЕООД, гр. Якоруда.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството е извършена от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците (ЗУО, ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Обектът е разположен в урегулиран поземлен имот (УПИ) – ХХХІV-1781, кв. 55 по плана на гр. Якоруда, общ. Якоруда, обл. Благоевград с площ от 500 кв. м. и се състои от масивна двуетажна производствена сграда и спомагателни пристройки. При обход на обекта е извършен оглед на следните обособени производствени и складови помещения:
- помещение за разкрой и монтаж на врати и мебели от МДФ - плоскости;
- помещение за разкрой, кантиране и сглобяване на мебели от ПДЧ - плоскости;
- помещение за разкрой и монтаж на врати и мебели от масивна дървесина;
- помещение за нанасяне на покрития с бои и лакове по ръчен способ;
- складово помещение за съхранение на материали;
- склад за съхранение на готова продукция;
- обособени места за съхранение на отпадъци.
За отоплителни нужди, на обекта се използва котел на твърдо гориво (дърва). Машините за разкрой и последваща обработка на дървесината са съоръжени с локални аспирационни съоръжения с ръкавни филтри.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.
Основната дейност на дружеството е производство на мебели от масивна дървесина, МДФ и ПДЧ – плоскости, които се реализират на вътрешния пазар. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №30-09/29.08.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”
По смисъла на чл. 3, параграф 13 от Регламент REACH, дружеството се определя като „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). В своята дейност употребява и съхранява бои, лакове, втвърдители и разтворители класифицирани като опасни, съгласно Регламент (ЕО) №1272/2008 (CLP) в категория на опасност „запалими“. Използваните лепило и оцветители са на водна основа и не се класифицират като опасни. В съответствие с чл. 36 от REACH е създадено досие, което съдържа необходимата информация за използваните химикали, както и за техните доставчици. Представени са информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарящи на Приложение II от Регламент REACH и изискванията на Регламент (EC) №2020/878. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Същите се доставят от български доставчици. Към момента на проверката не е представена информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите.
Употребяваните ОХВС се съхраняват в обособено складово помещение за материали, което не отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредба за реда и начина на съхранение на ОХВС (Наредбата, ДВ, бр. 43/2011 г.). Към момента на проверката всички ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки и не се наблюдават разливи. Не е представена документация по чл. 4, т.7-11 от Наредбата, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, в съответствие с изискванията на чл. 9, ал. 1 от същата.

3.2. Фактор „Отпадъци”
За образуваните от производствената дейност на дружеството отпадъци не е извършена класификация по реда на чл. 7, ал. 1 и ал. 7 от Наредба № 2/2014 г. за класификация на отпадъците (ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.). На площадката са обособени места за съхранение дървесните отпадъци, образувани от производствения процес – трици, талаш, дървесни изрезки. Не е обособен склад за съхранение на използваните опаковки от бои, лакове и разредители. Към момента на проверката не се установява извършване на оползотворяване на отпадъци, а само дейност по предварително съхранение.
Дружеството не се явява задължено лице по чл. 59, ал.1 от ЗУО, т.к. материалите, които влага в производствената си дейност се доставят от дистрибутори и търговската мрежа в страната. Готовата продукция не се опакова.
Към момента на проверката не са представени документи удостоверяващи начина за последващо третиране на отпадъците образувани от дейността на обекта.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по реда на Закона за опазване на околната среда (ДВ, бр. 91/2002 г. с изм. и доп.), в седем дневен срок от датата на проверката да представи в РИОСВ – Благоевград копие на документ за въвеждане в експлоатация на обекта, издаден по реда на ЗУТ, което е изпълнено в законоустановения срок.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За привеждане на дейността на обекта в съответствие с изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г, с изм. и доп.) и ЗУО (ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), на „Лешови“ ЕООД е изпратено писмо с предписания от страна на РИОСВ – Благоевград, които следва да се считат за неразделна част от Констативен протокол №30-09/29.08.2024 г.
За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.