Съдържание

Посетители

В момента има 607  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

ЕТ „Иван Кондев“ - гр. Разлог

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на ЕТ „Иван Кондев“ - гр. Разлог

 

На основание Заповед №95/31.07.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 13.08.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Цех за производство на млечни продукти“, находящ се в гр. Разлог, Зона за стопанска инициатива 5-ти километър, експлоатиран от ЕТ „Иван Кондев“, гр. Разлог.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършен оглед на:
- производствени помещения;
- котелно помещение;
- стационарно хладилно оборудване;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – преработка на мляко (краве и овче) до крайни продукти – кисело мляко, сирене и кашкавал. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №36-06/13.08.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

3.1.1. Организирани емисии от горивни процеси
За технологични нужди е инсталиран и се ползва котел на твърдо гориво (дърва), с топлинна мощност под 500 кW, който не подлежи на контрол чрез измерване, с цел проверка спазване на нормите за допустими емисии, регламентирани в Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.). В момента на проверката котелът работи.
3.1.2. Контрол по Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г., с изм. и доп.) и и Регламент (ЕС) №2024/573 за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕС) №517/2014.
За съхранение на готовата продукция са инсталирани две хладилни камери, заредени с флуорсъдържащ парников газ R 404 А, в количество над 5 тона СО2 еквивалент, които подлежат на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 5, параграф 6 от Регламент (ЕС) №2024/573. При проверката се представят досиета на системите, съгл. Приложение №3 към чл. 29 от Наредба №1/2017 г. В досиетата са отразени хронологични записи от извършените проверки за течове. Проверките за течове се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.
В законоустановения срок е подаден годишен отчет чрез информационната система за флуорсъдържащите парникови газове, който е потвърден от РИОСВ – Благоевград.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката е във връзка спазване изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химични вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове свързани с него.
3.2.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP).
Съгласно чл. 3, т. 13 на Регламент REACH, който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и чл. 2, т. 19 на Регламент CLP, дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС и техните доставчици. Няма промяна от предходната проверка през 2021 г. на ОХВС и техните доставчици. Представя се Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на REACH.
3.2.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ бр. 43/2011 г. с изм. и доп.).
На място е извършен оглед на складовото помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси, което отговаря на изискванията на чл. 6 от горецитираната наредба. Всички ОХВС са в оригинални опаковки, плътно затворени, не се наблюдават разливи. Налични са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата, няма промяна на лицето отговорно за съхранение на ОХВС. Представена е оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, която е във формата, заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Не са поставени предписания на дружеството.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта по Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси.