Съдържание

Посетители

В момента има 448  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

ЕТ „Векир – Радка Бележкова“ - с. Годлево

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на обект: „Предприятие за преработка на мляко“ с. Годлево, община Разлог, експлоатиран от ЕТ „Векир – Радка Бележкова“ - с. Годлево

 

На основание Заповед №РД-04-99/01.08.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 13.08.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Предприятие за преработка на мляко“ с. Годлево, община Разлог, експлоатиран от ЕТ „Векир – Радка Бележкова“ с. Годлево

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС – ДВ, бр. 10/2000 г. с изм. и доп.), Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ - ДВ, бр. 45/28.05.1996 г. с изм. и доп.) и Закон за водите (ЗВ – ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- локални пречиствателни съоръжения за отпадни води (ЛПСОВ);
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- цех за преработка на мляко и производство на млечни продукти;
- стационарно хладилно оборудване;
- котелно помещение.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната производствена дейност е свързана с преработка на мляко и производство на млечни продукти (сирене и кашкавал). Работният режим на обекта е едносменен, седем дни в седмица, осем часов работен ден. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №16-08/13.08.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.

3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP)
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“.
Употребяваните опасни химични вещества и смеси (ОХВС) за дезинфекция и почистване на оборудването и помещенията са с определена категория на опасност, съгласно CLP. Не се извършва директен внос/износ на ОХВС. Дезинфектантите и почистващите вещества/смеси се доставят от български дистрибутори.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните ОХВС и техните доставчици, информационни листове за безопасност, които отговарят на изискванията на чл. 31 и на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на REACH както и информация по Приложение 2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, което е актуализирано, поради смяна на използваните и съхранявани ОХВС.
3.1.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
На място е извършена проверка на складовото помещение за съхранение на ОХВС, което отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Към момента на проверката не се наблюдават разливи, всички ОХВС са в оригинални опаковки плътно затворени.
По време на проверката се предоставят документи по чл. 4, т. 7–11 от Наредбата, няма промяна в лицето отговорно за съхранение на ОХВС, оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, във формата заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите, която е актуализирана, поради промяна в използваните и съхранявани ОХВС, план за обучение на персонала за дейностите по съхранение на ОХВС и Дневник „Оценка за съответствието на склада за съхранение на ОХВС“.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”

3.2.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси.
Дружеството експлоатира два броя котли, инсталирани в котелно помещение, както следва:
- парен котел с номинална топлинна мощност 640 kW, изгарящ дизелово гориво, който се ползва за технологични нужди;
- котел на твърдо гориво (пелети) с номинална топлинна мощност под 500 kW, който се ползва за отопление и не подлежи на контрол чрез измервания.
Котлите са със самостоятелни изпускателни устройства.
Последните собствени периодични измервания (СПИ) са проведени на 23.12.2022 г. и са относими за периода 23.12.2022 г. – 23.12.2024 г. Няма нарушени норми за допустими емисии.
3.2.2.Относно спазване изискванията на Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и за документирането и отчитането на емисиите от ФПГ (ДВ, бр. 20/2017 г.).
На обекта е монтирано и се експлоатира стационарно хладилно оборудване със съдържание на ФПГ над 5 тона СО2 еквивалент – 5 бр. хладилни камери (две от тях са заредени с R 449 А, а три са заредени с R 404 А). При проверката се представят 2 бр. досиета на системите, за оборудването с R 449 А, съгласно Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г., в които са отразени необходимия брой проверки за течове, съгласно чл. 5 от Регламент (ЕС) №2024/573. Проверките са извършени от лице, притежаващо документ за правоспособност, издаден от ББКМ. Оборудването е етикетирано съгласно изискванията на чл. 40 от Наредба №1/2017 г. Три от досиетата не са налични на обекта. Съгласно чл. 29, ал. 5 от Наредба №1/2017 г. операторите на оборудването, съхраняват досиетата на системите на мястото, където е монтирано оборудването.
Представен е годишен отчет по Приложение №9 за 2023 г. в информационната система за ФПГ.

3.3. Компонент “Води”
За заустване на производствени отпадъчни води, формиращи се от дейността на обекта, дружеството е титуляр на издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води (РЗ) №43120061/08.01.2014 г., чийто срок е продължен с Решение №ПО-01-42/20.03.2020 г. Отпадъчните води след пречистване в локална пречиствателна станция за отпадъчни води (ЛПСОВ) се заустват в река Радоновец.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен доклад за изпълнение на условията в издаденото разрешително за предходната 2023 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ.
Фирмата изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно заложената честотата в РЗ – на три месеца. Собственият мониторинг се възлага на акредитирана лаборатория, като протоколи от изпитване се предоставят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Резултатите от извършвания собствен и контролен мониторинг показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите за контрол заложени в цитираното разрешително.
По време на проверката от акредитирана лаборатория Регионална лаборатория – Благоевград към Изпълнителна агенция по околна среда е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното несъответствие на обекта с изискванията на ЗЧАВ е дадено предписание, като съответно е поставен срок за неговото изпълнение.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

До изготвянето на доклада от извършената проверка предписанието е изпълнено.
В случай на констатиране на неспазване на ИЕО при получаване на протоколите от изпитване от РЛ – Благоевград, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.