Съдържание

Посетители

В момента има 197  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„РИЛАНА“ ЕАД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „РИЛАНА“ ЕАД - гр. Благоевград

 

На основание Заповед №РД-04-97/01.08.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 12.08.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: цех за бутилиране на изворна вода, находящ се в с. Стоб, общ. Кочериново, обл. Кюстендил.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството е извършена от екип експерти, с цел установяване спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците (ЗУО)(ДВ бр. 53/2012 г., изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ)(ДВ бр. 45/1996 г., изм. и доп.) и Закона за защита на вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС)(ДВ, бр. 10/2000 г., изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните инсталации и помещения:
- помещение за производство на пластмасови бутилки;
- помещение за бутилиране на изворна вода;
- помещение за опаковане;
- помещение за готова продукция;
- помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- стационарно хладилно оборудване;
- места за съхранение на отпадъците.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

На проверявания обект се извършват дейности по: производство на пластмасови бутилки с вместимост от 0.330 л, 0.500 л, 1 л, 1.5 л, чрез раздуване на преформи; бутилиране на изворна вода от собствен водоизточник; опаковане в стекове и палета на готовата продукция.
При проверката е съставен Констативен протокол № 41-24/12.08.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Направление „Управление на отпадъците и опазване на почвите“
За генерираните от дейността на дружеството отпадъци е проведена процедурата по чл. 7, ал. 1 на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (Наредба № 2)(ДВ, бр. 66/2014 г., изм. и доп.). На обекта е организирано разделното им съхранение, като са осигурени места, обозначени с кода на отпадъка, съгласно Наредба № 2. Не са установени налични количества на опаковки, замърсени с опасни вещества (отпадък с код 15 01 10*), поради това, че същите са оборотни. Това се удостоверява с представен при проверката приемо-предавателен протокол с доставчика на химичните вещества и смеси.
Дружеството води отчетност по реда на Наредба № 1 от 4 юни 2014 г. за ред и образците, по които се представя информация за дейностите с отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (обн. ДВ, бр. 53/2014, изм. и доп.), чрез Националната информационна система за отпадъците (НИСО). Отчетните книги се съдържат хронологична информация за количествата образувани и предавани отпадъци и данните в тях съответстват на данните в предоставените приемо-предавателни протоколи и кантарни бележки. Представят се договори за покупко-продажба.
За пуснатите на пазара опаковки дружеството е задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Задължението си изпълнява чрез организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. В тази връзка се представят месечни справки-декларации и фактури.
„Рилана“ ЕАД се явява производител на пластмасови продукти за еднократна употреба (ППЕУ) по Приложение № 1, част Е на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда (ДВ, бр. 91/2021 г.). При производството на бутилки е спазено изискването на наредбата, съгласно която капачките на бутилките остават прикрепени към тях по време на употребата им.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух“
Раздуването на преформи се извършва на две линии. Линиите се охлаждат от три агрегата, които са заредени с флуорсъдържащи парникови газове (R 407 С), в количества от 3,2 кг до 16 кг, които подлежат на контрол чрез проверки за течове. При проверката се представят 3 бр. досиета на системите, съгл. Приложение № 3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба № 1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуоросъдържащи парникови газове (ФПГ), както и за документирането и отчитането на емисиите на ФПГ (ДВ, бр. 20/2017 г., с изм. и доп.). В представените досиета са отразени хронологични записи от извършени проверки за течове. Последните се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ. Проверките за течове се извършват с честота, определена в чл. 5 на Регламент (ЕС) 2024/573 на Европейския парламент и на съвета за ФПГ и за отмяна на Регламент (ЕС) №517/2014 г.
Представен е годишен отчет в информационната система за ФПГ, който е потвърден от РИОСВ - Благоевград.

3.3. Фактор “Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание Закона за защита на вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
3.3.1. Контрол по изискванията на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (СLP).
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). За извършване на дейността си дружеството използва и съхранява вещества и смеси, класифицирани в определени категории на опасност, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (СLP). Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържа информация за съхраняваните и използвани химични вещества и смеси, техните доставчици, информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Представените информационни листове за безопасност на използваните вещества и смеси отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 с изм. и доп.
3.3.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Съхранението на ОХВС се осъществява в складово помещение, отговарящо на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., изм. и доп.). ОХВС се съхраняват в оригинални опаковки, плътно затворени и не се наблюдават разливи.
Предоставени са документи по чл. 4, т. 7–11 и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, изготвена във формата заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.