Съдържание

Посетители

В момента има 441  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово“

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на Община Гоце Делчев за „Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово“

 

На основание Заповед № РД-04-80/26.06.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 18.07.2024 г. е извършена проверка на място и по документи по изпълнение на условия от Комплексно разрешително № 353-Н1/2012 г., актуализирано с Решение № 353-Н1-И0-А1/2022 г. на Община Гоце Делчев за „Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово“.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване изпълнение на условия в Комплексно разрешително № 353-Н1/2012 г., актуализирано с Решение № 353-Н1-И0-А1/2022 г., на Община Гоце Делчев за „Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово“, включително и по изпълнение на плана на мерките за предотвратяване, намаляване или ликвидиране на значителните вредни въздействия върху околната среда, и спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

2.1. Инсталация, която попада в обхвата на точка 5.4 от Приложение 4 на ЗООС:
- Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово находящо се в местност Мокра поляна, землището на с. Добротино, община Гоце Делчев, област Благоевград, включващо:
• Клетка № 1;
• Клетка № 2.
2.2 Инсталации, които не попадат в обхвата на точка 5.4 от Приложение 4 на ЗООС:
• Клетка № 3 – за строителни инертни отпадъци;
• Инсталация за предварително третиране (сепариране);
• Инсталация за компостиране.

3. Извършената проверка по документи и на място на производствената площадка е във връзка със следните условия:

• Условие № 2 – Инсталации, обхванати от това разрешително;
• Условие № 3 – Обхват;
• Условие № 4 – Капацитет на инсталациите;
• Условие № 5 – Управление на околната среда;
• Условие № 6 – Тълкуване;
• Условие № 7 – Уведомяване;
• Условие № 8 – Използване на ресурси;
• Условие № 9 – Емисии в атмосферата;
• Условие № 10 - Емисии на отпадъчни води;
• Условие № 11 – Управление на отпадъците;
• Условие № 12 – Шум;
• Условие № 13 – Опазване на подземните води от и почвите от замърсяване;
• Условие № 14 – Предотвратяване и действия при аварии и случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и/или причинени екологични щети.
На основание Договор за възлагане на обществена поръчка №54 от 01.06.2024 г. между Община Гоце Делчев и „ЕВАСТО“ ООД, гр. Пловдив , ЕИК 115797656, дейностите по стопанисване и експлоатация на „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен“ се изпълняват от „ЕВАСТО“ ООД, гр. Пловдив, ЕИК 115797656, считано от 01.06.2024 г.
Към момента на проверката се експлоатират Клетка №2 и Клетка № 3. Клетка №1 не се експлоатира, предстои рекултивация. Община Гоце Делчев е в процедура по издаване на ново комплексно разрешително.

4. Констатации от извършената праверка по докумени и на място по изпълнение на условия в Комплексно разрешително № 353-Н1/2012 г., актуализирано с Решение № 353-Н1-И0-А1/2022 г. на Община Гоце Делчев за Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово:

Условие № 2. Инсталации, обхванати от това разрешително
Не са констатирани несъответствия. Не е извършвана промяна на инсталациите посочени в условието.
Условие № 3. Обхват
Изготвени и са представени всички планове и програми изискани с конкретни условия на комплексното разрешително. Не е извършвана промяна в работата на инсталациите и на границите на площадката.
Условие № 4. Капацитет на инсталациите
Експлоатира се Клетка № 2. Не е констатирано превишаване на годишния капацитет на инсталациите, разрешен с Условие 4.1 на комплексното разрешително. Представена е информация за депонираните неопасни отпадъци за 2023 г. Извършени са анализи на готовия компост и подситовата фракция, за което са представени протоколи от изпитване и доклади за охарактеризиране.
Условие № 5. Управление на околната среда
Операторът осъществява системно управление на околната среда, чрез прилагане на инструкции за мониторинг на техническите и емисионни показатели, инструкции за периодична оценка на съответствието на стойностите на емисионните и технически показатели с определените в условията на разрешителното, инструкция за установяване на причините за допуснатите несъответствия и предприемане на коригиращи действия и инструкция за периодична оценка на наличие на нови нормативни разпоредби към работата на инсталациите по Условие № 2. Операторът документира данните от наблюдението на техническите и емисионни показатели, резултатите от оценката на съответствието им.
Условие № 6. Тълкуване
Не са констатирани несъответствия.
Условие № 7. Уведомяване
За периода от 15.06.2023 г., до момента на извършване на проверката за 2024 г, са регистрирани 2 аварийни ситуации, за които операторът е извършил уведомяване по Условие 7.2. И двата случая са за възникване на пожари. Не са установени замърсявания с вредни вещества. Не са докладвани случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и случаи на причинени екологични щети. Във връзка с планирани промени в работата на инсталациите по Условие 2, операторът е в процедура по издаване на ново комплексно разрешително.
Условие 8. Използване на ресурси:
Условие 8.1.1. Използване на вода
Изпълнява се. За доставка на използваната на обекта вода е наличен актуален договор с ВиК оператор. Използваното годишно количество вода през 2023 г. не превишава разрешеното по КР – 0.0615 м3/t. Прилагат се: Инструкция за експлоатация и поддръжка на оборудването за измиване на площадката за изгаряне на биогаз и дезинфекционен трап, Инструкция за извършване на проверки на техническото състояние на водопроводната мрежа на площадката, установяване на течове и предприемане на действия за тяхното отстраняване и се води съответната отчетна документация за изпълнението им. Операторът отчита общото количество на използваната вода на площадката, чрез монтирано измервателно устройство на база изготвена методика за изчисление.
Условие 8.2. Енергия
Не са констатирани несъответствия. Прилага се Инструкция, осигуряваща изчисляване на годишната норма на ефективност при употребата на електроенергия. Изразходваното количество електроенергия се отчита по електромер, чието местоположение е отбелязано на плана на площадката. Не са констатирани превишения на консумацията на електроенергия за един тон депониран отпадък.
Прилага се Инструкция за експлоатация и поддръжка на помпите за инфилтрат и съоръженията за пречистване на инфилтратните води, основни консуматори на електроенергия на площадката.
Прилагат се Инструкция осигуряваща измерване, изчисляване и документиране на изразходваните количества електроенергия и Инструкция за оценка на съответствието на измерените/изчислените количества електроенергия с определените такива, в това число установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия за отстраняването им.
Условие 8.3. Спомагателни материали
Не са констатирани несъответствия. За употребяваните на обекта химични вещества и смеси са налични актуални информационни листове за безопастност (ИЛБ). За установяване съответствието с изискванията за съхранението им, посочени в ИЛБ, се извършват проверки, който се документират в дневник.
Условие 9. Емисии в атмосферата:
Условие 9.2. Емисии от точкови източници
Не са констатирани несъответствия. Изградени са газови кладенци към Клетка №1 и Клетка №2.
Условие 9.3. Неорганизирани емисии
Изготвена е Инструкция за периодична оценка на наличието на източници на неорганизирани емисии на площадката. Води се дневник, в който се отразяват мерките за предотвратяване на неорганизирани емисии. Към момента на проверката е установено разпространение на неорганизирани емисии, поради недостатъчно оросяване на тялото на депото, респективно работния участък от Клетка 2.
Условие 9.4. Интензивно миришещи вещества
Не се изпълнява. При проверката е установено, че депонираните отпадъци в Клетка 2 не се запръстяват и уплътняват. На площадката не са налични земни маси за запръстяване. По време на проверката на територията на площадката на РДНО се усещат неприятни миризми.
Представени са Инструкция за периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване/намаляване емисиите на интензивно миришещи вещества, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия (включително употребата на дезодориращи средства) и План за предотвратяване/намаляване на емисиите на интензивно миришещи вещества.
Условие 9.6. Собствен мониторинг
Изпълнява се. Извършват се собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове в съответствие с изготвения План за за собствен мониторинг. Резултататите от мониторинга се документират в дневник. Годишните количества на замърсителите, изчислени на база резултатите от проведените собствени периодични измервания (СПИ) са докладвани в ГДОС за 2023 г. и са отразени в Европейски регистър за изпускането и преноса на замърсители (ЕРИПЗ).
Условие 10. Емисии на отпадъчни води
Условие 10.1. Производствени отпадъчни води
Условие 10.1.1 Работа на пречиствателното оборудване
Изпълнява се. На площадката се експлоатира само канализационно пречиствателно съоръжение (КПС). Модулно пречиствателно съоръжение за инфилтрирали води (МПСИВ) не се експлоатира. Операторът прилага Инструкция за поддържане на оптималните стойности на технологичните параметри, осигуряващи оптимален работен режим на пречиствателните съоръжения, извършва мониторинг на работата им, в съответствие с определените по КР контролирани параметри, честота на мониторинг, вид на оборудването за мониторинг и резервни части.
Условие 10.1.2. Емисионни норми – индивидуални емисионни ограничения
Инфилтаратните отпадъчни води се използват в оборотен цикъл за оросяване тялото на депото. Прилага се Инструкция за експлоатация и поддръжка на всички съоръжения към оросителната система на депонираните отпадъци, в която се използват инфилтратни отпадъчни води.

Условие 10.1.4. Собствен мониторинг
Операторът прилага Инструкция за оценка на съответствието на резултатите от собствен мониторинг с индивидуалните емисионни ограничения поставени от КР, установяване на причините за несъответствията и предприемането на коригиращи действия. Пробовземането и анализите се извършват от акредитирана лаборатория. Операторът изчислява годишните количества на замърсителите и докладва в рамките на ЕРИПЗ.
Условие 10.2. Битово – фекални отпадъчни води
Изпълнява се. Битово-фекалните отпадъчни води, формирани от администрация, съществуващото КПП, кантар и нова работилница се заустват като част от смесен поток, съгласно условията от КР. Битово-фекалните отпадъчни води, формирани от новата администрация и битовите помещения, се отвеждат във водоплътна изгребна яма, съгласно условията от КР.
Условие 10.3. Повърхностни води
Операторът е изготвил и прилага Инструкция за измерване/изчисляване на количествата зауствани повърхностни води, извършва предвидения с условията на комплексното разрешително собствен мониторинг и прилага Инструкция за периодична проверка и поддръжка на състоянието на канализационна мрежа на площадката, в това число и на водоплътната изгребна яма.
Условие 10.4. Документиране и докладване
Операторът документира и съхранява резултатите от собствения мониторинг (СМ) в т.ч. метеорологични данни и данни за инфилтрат. Оценява се съответствието на резултатите от извършения СМ, като се докладва в ГДОС за 2023 г.
Условие 11. Управление на отпадъците
Условие 11.2. Приемане на отпадъци за третиране
Не се изпълнява. На площадката се приемат отпадъците включени в КР и не са превишавани количествата, спрямо разрешените, но в хода на проверката е установено приемане на отпадък с код 15 01 01 - хартиени и картонени опаковки от търговска дейност. Същите са насочени за съхраненение в зоната на инсталацията за предварително третиране, под навес, където се съхраняват идентични отпадъци (хартиени и картонени опаковки), с видим произход от търговски обекти. За отпадък с код 15 01 01 не е разрешена дейност по оползотворяване, обозначена с код R 12 (размяна на отпадъци за подлагане на някоя от дейностите с кодове R 1 — R 11 (предварително третиране чрез сепариране), а именно постъпване в сепариращата инсталация (съгл. Условие 11.5.2.4.).
Условие 11.3. Предварително съхраняване на отпадъци
Представя се План на местата за съхранение на отпадъците. Съхранението на отпадъците се извършва съобразно изискванията, като са определени места (навес и клетки), с поставени обозначения и надписи, с осигурена трайна настилка (бетон).
Условие 11.5. Оползотворяване, преработване и рециклиране на отпадъци
Условие 11.5.2.
Не е извършвано оползотворяване на отпадъци от изброените в условието, с изключение на отпадък с код 19 03 05 – нестандартен компост, използван за запръстяване. Представя се протокол и резултат от лабораторни анализи, удостоверяващи качеството на нестандартния компост.
Условие 11.5.2.1.
При обхода е установено извършване на дейност, обозначена с код R 13 (съхраняване на отпадъци до извършването на някоя от дейностите с кодове R1 - R12, с изключение на временното съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им) само на отпадъци с кодове 20 02 02 - Почва и камъни и 17 05 04 - Почва и камъни, различни от упоменатите в 17 05 03, които видимо не надвишават 3 000 т. Съхраняват се в две точки от Клетка № 3 за строителни отпадъци, под формата на две купчини.
Условие 11.5.2.5.
След постъпване на биоразградимите отпадъци на площадката, същите се насочват за съхранение една част под навес, а друга в откритата зона. След шредиране се поставят в компостиращия тунел, където се оросяват и механично аерират.
Готовият компост е съхраняван под навес и е извършен анализ, за което е представен Протокол от изпитване от 24.04.2024 г. Не е надвишено посоченото количеството.
Условие 11.5.2.6.
Отпадъците, образувани от инсталацията за предварително третиране се балират и се предават за последващо третиране, въз основа на писмен договор. Не е надвишено разрешеното количество, съгласно годишния отчет за 2023 г., подаден чрез Националната информационна система за отпадъците (НИСО).
Условие 11.6. Обезвреждане на отпадъците
Условие 11.6.2.
През 2023 г. не е надвишено годишното количество от 16593,12 т, съгласно годишния отчет и данни от ГДОС. Осигурено е видеонаблюдение към инсталациите и съоръженията, като се представят записи от 10.03.2024 г.
Условие 11.6.2.1
Видно от записите в отчетната книга по Приложение № 3 в НИСО, на РДНО не са приемани отпадъци, съдържащи азбест.
Условие 11.6.3.
Не е превишено количеството на описаните отпадъци, съгласно данните в НИСО – годишен отчет, записите в отчетната книга по Приложение №3 и ГДОС. Приемани са само отпадъци, включени в комплексното разрешително.
Условие 11.6.5.
Не се изпълнява. Не се спазва технологията за депониране, в т.ч. не е определен работен участък за депониране на отпадъци и не е извършвано ежедневно запръстяване на работния участък от депото. Отпадъците са разтоварвани в клетката на около 4 места в различни точки по билото ѝ. Не е налична техника за уплътняване на постъпилите отпадъци (компактор), не са налични земни маси за запръстяване. В определени участъци е запръстявано с подситова фракция, която видимо не е стабилизирана.
По билото на клетката, на площ над 2 дка не е извършвано запръстяване със земни маси, не е извършвано и не се извършва оросяване. Не е спазван плана за експлотация на депото в процедурите по разтоварване и контрол, уплътняване, ежедневно и междинно покритие, управление на инфилтрата.
Условие 11.7. Контрол и измерване на отпадъците
Условие 11.7.1.
На вход на РДНО се ползва автомобилна везна, калибрирана до месец август 2024 г., на вход на инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци се ползва автомобилна везна, калибриране до месец октомври 2025 г.
Условие 11.7.4.
Извършено е геодезическо заснемане и изчисляване на използвания обем към месец ноември 2023 г. на Клетка № 2 на РДНО.
Условие 11.9. Документиране и докладване
Условие 11.9.1.
Отчетността се води чрез НИСО съгласно Наредба № 1 от 4.06.2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (ДВ, бр. 51/2014 г.). Подаден е годишен отчет за календарната 2023 г.
Условие № 12. Шум
Не са констатирани несъответствия. Видно от резултатите от извършените през 2023 г. дневни, вечерни и нощни СПИ на излъчвания от обекта шум е, че дейностите на депото се извършват по начин недопускащ шум в околната среда над граничните стойности.
Няма постъпили оплаквания от дейноста на площадката Резултатите от наблюдението, съгл. чл. 30, ал. 3 от Наредба №54/2010 г. са докладвани в ГДОС за 2023 г.
Условие № 13. Опазване на подземните води и почвите от замърсяване.
Не са констатирани несъответствия. Изготвена е Инструкция за периодична проверка за наличие на течове от тръбопроводи и оборудване, разположени на открито, установяване на причините и отстраняване на течовете. Прилага се инструкция, съдържаща мерки за отстраняване на разливи и/или изливания на вредни и опасни вещества върху производствената площадка и третиране на образуваните отпадъци, води се отчетна документация. Осигурени са и се съхраняват достатъчно количество подходящи сорбиращи материали за почистване, в случай на разливи на определени за целта места. Във връзка с актуализацията на КР е съгласуван План за собствен мониторинг. Извършва се мониторинг на подземните води от акредитирана лаборатория, като е спазена честотата на пробовземане за 2023 г. Резултатите от собствения мониторинг са докладвани в ГДОС.
Условие № 14 Предотвратяване и действия при аварии и случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и/или причинени екологични щети
Изготвена е Инструкция за оценка на риска от аварии при извършване на организационни и технически промени. Изготвена е Инструкция с мерки за ограничаване или ликвидиране на последствията от залпови замърсявания на отпадъчни води вследствие на аварийни ситуации. Представен е Дневник. През периода от 15.06.2023 г., до момента на проверката са регистрирани 2 аварийни ситуации, свързани с възникване на пожар на територията на депото, за които има записи в дневника. Първият е от дата 30.12.2023 г., възникнал в клетка №3, за който е вписана противоречива информация като причина за възникване. Описани са по хронология предприетите действия от страна на оператора. Пожарът е потушен окончателно на 09.01.2024 г. Във връзка с възникналата авария на оператора „Екогруптранс - 2“ ООД е съставен АУАН №07-25/06.03.2024 г. и е издадено наказателно постановление.
Вторият запис е за възникнал пожар на 05.06.2024 г. в Клетка №2. Предприети са незабавни мерки за ограничаването и потушаването му, като пожарът е потушен 3 ч. след установяването му.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

В резултат от извършената проверка е съставен Констативен протокол № 26-09/18.07.2024 г., в който е констатирано неизпълнение на условия, заложени в Комплексно разрешително № 353-Н1/2012 г., актуализирано с Решение № 353-Н1-И0-А1/2022 г. на Община Гоце Делчев за Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, за което ще бъдат предприети административнонаказателни действия.