Съдържание

Посетители

В момента има 159  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „ЦЕНТРАЛ ИНВЕСТМЪНТ - 2“ ЕООД

документация за инвестиционно предложение: „Промени по време на строителството на апартаментен комплекс с хотелска част „Сивър Маунтин Резорт“, находящ се в поземлен имот с идентификатор 61813.454.364, местност Байова борика по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Предмет на инвестиционното предложение е промени по време на строителство на апартаментен комплекс с хотелска част в поземлен имот с идентификатор 61813.454.364, местност Байова борика по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград.
За изграждането на обекта от главния архитект на Община Разлог е издадено Разрешение за строеж №111/01.08.2007 г. Съгласно одобрения инвестиционен проект са предвидени жилищни сгради - 12 броя секции. Площта на имота е 27931 кв. м, а общата застроена площ на сградите е 2587 кв. м (РЗП 15883.40 кв. м), която включва 70 броя апартаменти и 274 бр. студиа.
С настоящото инвестиционно предложение се предвижда:
1. Изграждане на външен басейн в централната част на имота. Същият ще бъде с размери 22,90/6 м и ще се състои от част за възрастни и детски басейн. Към него ще има прилежаща зона за шезлонги на две нива и пейки към нея. Ще бъдат изградени детска площадка и три паркови елемента с височина до 2.5 м над прилежащия терен.
2. Обособяване на самостоятелни дворове върху терена към партерния етаж на всички секции.
3. Изграждане на алеи обслужващи апартаментните сгради, басейна, детската площадка и парковите елементите.
4. Преустройство на помещения 2, 3 и 4 в секция I-К в тоалетна за посетителите на басейна.
5. Изграждане на 264 броя открити паркоместа, североизточно от сградите с автомобила алея и разклонения.
Захранването на имота с вода за питейно-битови и противопожарни нужди, както и за басейна е предвидено да се осъществи от водопроводен клон PE DN180 от водопроводна мрежа на курортно образувание „Бетолово – Църнако“, землище на гр. Разлог в ПИ 61813.544.412- местен път. Свободен напор – Н=30м. Необходимото водно количество за питейно-битови нужди е 9.0 л/с. за противопожарни нужди – 5,0 л/с.
Образуваните битово - фекални отпадъчни води в размер на 22,0 л/с. е предвидено да се заустват в канализационната мрежа. Дъждовните води формирани от паркинга ще се отвеждат в изградени шахтови съоръжения, ще преминават през съответното пречиствателно съоръжение и ще се отвеждат в канализационната мрежа.
За удостоверяване на тази възможност е представено писмо с изх.№ТО-02-496/02.04.2024г. на „ВиК“ ЕООД - гр. Благоевград с „Изходни данни и условия за присъединяване, необходими за проектиране на ВиК отклонения и на сградни ВиК инсталации и/или ВиК мрежи, разположени в имота“.
Във връзка с гореизложеното така заявеното инвестиционно предложение самостоятелно попада в обхвата на т. 10, буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-203-(1)/03.07.2024 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2022 – 2027 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Предвид, че за инвестиционното предложение е определено да бъде проведена процедура по ОВОС, за него следва да бъде приложена и процедурата по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР, съгласно чл. 31, ал. 4 от ЗБР, респективно чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”).
Направената справка относно местоположението на инвестиционното предложение спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) установи следното:
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони, като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявеното инвестиционното предложение върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ОВОС.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Разлог и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.