Съдържание

Посетители

В момента има 137  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: А. К.

документация за инвестиционно предложение: „Изграждане на ферма за отглеждане на животни в поземлен имот с идентификатор 02676.77.64 в местността Конещица по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация поземлен имот (ПИ) с идентификатор 02676.77.64 в местността Конещица по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско (КККР на гр. Банско) е с площ 4499 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“ и начин на трайно ползване „Нива“.
Настоящото инвестиционно предложение е свързано с изграждане на селскостопанска сграда в горепосочения поземлен имот. Същата ще е с правоъгълна основа, на един етаж и двускатен покрив. Постройката ще е с площ приблизително 370 кв. м. В нея ще се съхранява селскостопански инвентар и селскостопанска продукция необходима за изхранване на животните. В сградата се обособява и помещение от 150 кв. м. за отглеждането на 20 бр. крави. Кравите ще се отглеждат свободно - боксово с централна пътека за подаване на храна. Фермата за отглеждане на животни е с месодайно направление, така че не се предвижда изграждане на доилна зала и съхранението на мляко. Предвижда се изграждане на съоръжение за съхранение на торовата маса от открит тип. След узряване оборския тор, същият ще се използва за наторяване на земеделските площи.
Захранването на обекта с вода ще се осъществи от ВиК мрежата на гр. Банско. За целта ще се изгради ново водопроводно отклонение в сервитута на ПИ с идентификатор 02676.65.1008 по КККР на гр. Банско, представляващ селскостопански път, граничещ с имота, предме на инвестиционното намерение. Дължината на новото отклонение ще е приблизително 400 м.
Поради липсата на канализация в района, битовите отпадни води от обекта ще се събират във водоплътна изгребна яма. Предвиден обем на изгребната яма с обем 5 куб. м. Впоследствие тяхното пречистване ще става в ГПСОВ - Банско.
Захранването на сградата е предвидено да се осъществи от фотоволтаични панели с инсталирана мощност 15 kW, които ще се монтират на покрива на сградатаа. Произведената от панелите електроенергия е предвидено да се съхранява в акумулаторни батерии и ще се преобразува чрез инвертор.
Транспортният достъп ще се осъществява по полски път, граничещ с имота.
Инвестиционното предложение попада в обхвата на т. 1, буква „д“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-187-(1)/20.04.2024 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016 - 2021 г.) и ПУРН (2022 - 2027 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Предвид, че за инвестиционното предложение е определено да бъде проведена процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС, за него следва да бъде приложена и процедурата по оценка за съвместимостга му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000” по смисъла на ЗБР, съгласно чл. 31, ал. 4 от ЗБР, респективно чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007 г., посл. изм. и доп., наричана по - долу „Наредбата за ОС”).
Направената справка относно местоположението на инвестиционното предложение спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ВТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000” по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) установи следното:
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ВТ, както и в границите на защитени зони, като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000” по смисъла на ЗБР.
Въз основа на възможностга предвидена в чл. 10, ал. З от Наредбата за ОС, РИОСВ - Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявеното инвестиционното предложение върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостга от извършване от ОВОС
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Банско и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.