Съдържание

Посетители

В момента има 183  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА РАЗЛОГ

документация за Уведомление за Проект за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на община Разлог за поземлен имот с идентификатор 61813.559.522, местност Църнако по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград с цел промяна на устройствената зона от устройствена зона „Од“ – зона за други рекреации – голф игрище и селище в устройствена зона „Ок“ – зона за курортни и рекреационни дейности

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Изработването на горния план е допуснато с Решение № 31 по Протокол № 2 от проведено заседание на Общински съвет – Разлог на 15.02.2024 г.

Основната цел на проекта за изменение на ОУП на община Разлог е определяне на устройствена зона „Ок“ - зона за курортни и рекреационни дейности за поземлен имот с идентификатор 61813.559.522, местност Църнако по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград площ 10 461 кв. м, земеделска територия с НТП „Пасище“ със следните устройствени показатели:
- Плътност на застрояване – до 30 %;
- Коефициент на интензивност – 0,9;
- Максимална височина до кота корниз – 10 м;
- Минимална озеленена площ – 50 %.
След промяна на устройствената зона за имота бъдещото инвестиционно намерение е свързано с жилищно строителство.
Така заявеното изменение на ОУП на обшина Разлог за поземлен имот с идентификатор 61813.559.522, местност Църнако по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград с цел промяна на устройствената зона от устройствена зона „Од“ – зона за други рекреации – голф игрище и селище в устройствена зона „Ок“ – зона за курортни и рекреационни дейности подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от екологична оценка, съгласно чл.2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за ЕО.
Изменението на ОУП на община Разлог следва да се одобрява от Общински съвет – Разлог, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
Най-близо, на отстояние около 530 м e разположена границата на защитена зона BG0000625 „Изворо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед РД-378/ 15.05.2020 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 50/02.06.2020 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), изменението на ОУП подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.
След анализ на представената информация и на основание чл. 37, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че Проект за изменение на ОУП на община Разлог за ПИ с идентификатор 61813.559.522 по кадастралната карта на гр. Разлог няма вероятност да окажат значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове и популации, предмет на опазване в защитена зона BG0000625 „Изворо”.