Съдържание

Посетители

В момента има 115  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител:„ЕВИМА ФУТБОЛ КОНСУЛТ“ ЕООД

документация за инвестиционно предложение: „Тренировъчни футболни игрища в поземлен имот с идентификатор 61813.512.375, местност Миленец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Предмет на инвестиционното предложение е изграждане на тренировъчни футболни игрища в поземлен имот с идентификатор 61813.512.375, местност „Миленец“ по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград с площ 29588 кв. м.
Предвижда се обособяване на 3 футболни игрища и паркинг с капацитет 54 паркоместа, и изграждане на подпорни стени и огради, които ще разделят футболните игрища.
Водоснабдяването на имота ще се осъществи от съществуващата водопроводна мрежа, след съгласуване на присъединяването с водоснабдителното дружество.
Битовите отпадъчни води ще се заустват в изгребна яма с проектен обем 75 м3, която е предвидено да бъде от два готови полиетиленови съда с характеристики, позволяващи полагане под паркинга. Извозването и третирането на отпадъчните води ще се извършва по начин, посочен от действащия в района ВиК оператор, след предварително съгласуване.
Дъждовните водни количества от паркинга, след преминаване през каломаслоуловител, ще се събират в стоманобетонен подземен резервоар, с вместимост 220 м3 и ще се използват за поливни нужди.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 10 буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-24-(1)/16.02.2023 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2022 – 2027 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 2012 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони чрез процедурата по преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
При извършената проверка относно местоположението на инвестиционното предложение спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи следното:
- инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ;
- инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0000626 „Круше” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-379/15.05.2020 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 50/2020 г.).
На основание 40, ал. 2 от Наредбата за ОС е направена проверка за допустимост на инвестиционното предложение по реда на чл. 12, ал. 2 и ал. 3 от Наредбата за ОС, при която се установи, че така заявените предвиждания на инвестиционното предложение са допустими спрямо режимите на защитена BG0000626 „Круше“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определени със Заповед №РД-379/15.05.2020 г. на министъра на околната среда и водите за обявяването ѝ, в сила от 02.06.2020 г.
При направен пространствен анализ с данни в ГИС среда от изготвената документация в изпълнение на проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – фаза I“ за защитена зона BG0000626 „Круше“ се установи, че инвестиционното предложение попада в обхвата на типа природно местообитание 6410 Ливади с Molinia на карбонатни, торфени или глинести почви (Molinion caeruleae), предмет на опазване в защитената зона, съобразено с т. 2.1. от заповедта ѝ за обявяване.
На основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционното предложение по реда на глава втора, раздел ІІІ от същата. В тази връзка, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитена BG0000626 „Круше“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна е, че инвестиционното предложение има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху типовете природни местообитания предмет на опазване в зоната, тъй като:
1. Реализацията и последващата експлоатация на инвестиционното предложение е свързана с отнемане на значителна площ от защитената зона в резултат от предвиденото застрояване, нарушение на почвените пластове, утъпкване (уплътняване), промени в абиотичните фактори на средата.
2. Реализацията и последващата експлоатация на инвестиционното предложение е свързана с промяна на характерни елементи на ландшафта от значение за разпространението на природно местообитание 6410 в границите на зоната, което предполага промяна в структурата на растителността и загуба, трансформация и фрагментиране на природното местообитание в резултат от антропогенните фактори.
3. Реализацията и експлоатацията на обекта на инвестиционното предложение има вероятност да доведе до неблагоприятни изменения на природозащитния статус на природно местообитание 6410 в обхвата на защитената зона. Обща оценка на състоянието на природно местообитание 6410 в BG0000626 „Круше” по критерий „Площ в границите на зоната“, критерии „Структура и функции“ и критерии „Бъдещи перспективи (заплахи и влияния)“ е Неблагоприятно-лошо състояние.
Съгласно чл. 20, ал. 1 във връзка с чл. 40, ал. 5 от Наредбата за ОС за инвестиционното предложение „Тренировъчни футболни игрища в поземлен имот с идентификатор 61813.512.375, местност Миленец по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград ” следва да се извърши оценка на степента на въздействие на инвестиционното предложение върху защитена зона BG0000626 „Круше“ при спазване нормите на раздел ІV, глава втора от Наредбата за ОС.
На основание гореизложеното и съгласно чл. 34, ал. 1 във връзка с чл. 40, ал. 6 от Наредбата за ОС към доклада по ОВОС като отделно приложение следва да се включи и доклад за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) на инвестиционното предложение „Тренировъчни футболни игрища в поземлен имот с идентификатор 61813.512.375, местност Миленец по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград“ върху защитена зона BG0000626 „Круше“. При разработването на ДОСВ да се има предвид следното:
1. Оценката на степента на въздействие върху защитената зона трябва да бъде възложена за извършване на колектив от експерти, отговарящи на изискванията на чл. 9, ал. 1 от Наредбата за ОС, с компетентност съобразена с предмета на опазване в защитена зона BG0000626 „Круше“ и със конкретните предвиждания на инвестиционното предложение. На основание чл. 9, ал. 4 от Наредбата за ОС, в колектива следва да бъдат включени поне един експерт в направление „фитоценологично“ и един експерт в направление „хидрогеология“, с оглед определения режим в т. 8.9 от заповедта за обявяване на защитената зона, за забрана в границите на защитената зона на дейности, свързани с отводняване на терени в границите на зоната.
2. Докладът задължително съдържа и следва структурата по чл. 23, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За ДОСВ се прилагат разпоредбите на чл. 39, ал. 7-14 от Наредбата за ОС.
Съгласно разпоредбите на чл. 36, ал. 6, т. 4 от Наредбата за ОС, информация и публичен достъп до данните за защитените зони, част от процедурите за оценка на съвместимост и свързани с тях документи са налични на интернет страницата на МОСВ - ПРИРОДА/Натура 2000/Натура 2000 в България/Информапионна система за защитените зони от екологична мрежа Натура 2000 (/natura2000.egov.bg/), където има и данни и за видовете и местообитанията, предмет на опазване в защитените зони, която трябва да бъде използвана от експертите, изготвящи ДОСВ.
Пространствени данни с разпространението на типове природни местообитания, местообитания и регистрации на видове, попадащи в границите на защитени зони от Екологичната мрежа „Натура 2000“, за опазване на природни местообитания и дивата флора и фауна, във формат .shp, координатна система WGS 1984 UTM Zone 35N, продукт от проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове – Фаза I”, са налични в Министерство на околната среда и водите, и същите се предоставят за нуждите и целите на оценката по реда на Закона за достъп до обществена информация.
Също така, пространствени данни и информация за разпространението на типове природни местообитания, местообитания на видове и за видовете птици, предмет на опазване в защитени зони от Екологичната мрежа „Натура 2000“, докладвани към Европейската комисия за периода 2013-2018г., вкл. и данни от мониторинг и др. теренни данни, получени по проекти изпълнявани от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), се предоставят за нуждите и целите на оценката от ИАОС по реда на Закона за достъп до обществена информация.
На основание чл. 24, ал. 1 от Наредбата за ОС, ДОСВ с всичките приложения към него следа да бъде представен в един екземпляр на хартиен и в два екземпляра на електронен носител за оценка на неговото качество съгласно чл. 24, ал. 3 от Наредбата за ОС.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Разлог и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.