Съдържание

Посетители

В момента има 615  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: „ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ КЪНСТРАКШЪН“ ЕООД

документация за Уведомление за Проект на Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП - ПЗ) на поземлен имот с идентификатор 29146.1.168, местност Кобилица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Железница, община Симитли, област Благоевград за промяна на предназначението от „Изоставена нива” – за неземеделски нужди: „Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници – фотоволтаична електроцентрала”

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Проектът на ПУП - ПЗ на поземлен имот с идентификатор 29146.1.168, местност Кобилица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Железница, община Симитли, област Благоевград за промяна на предназначението от „Изоставена нива” – за неземеделски нужди: „Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници – фотоволтаична електроцентрала” се изработва на основание Решение № 811 по Протокол № 79 от заседание на Общински съвет – Симитли проведено на 13.02.2023 г., при спазване на следните устройствени показатели:
- Устройствена зона /Соп/ – смесена устройствена зона;
- Начин на застрояване – свободно (на минимум 3,0 м от имотните граници);
- Характер на застрояването – ниско (до 10 м);
- Плътност на застрояването – до 80 %;
- Кинт. – до 2,5;
- Необходима озеленена площ – мин. 20%;
Поземлен имот с идентификатор 29146.1.168, местност Кобилица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Железница, община Симитли, област Благоевград е с площ 6381 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска” и начин на трайно ползване „Изоставена нива”
Основната цел на плана е промяна на предназначението на имота за „Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници – фотоволтаична централа”.
След промяна на предназначението на имота се предвижда изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност 900kW, като за целта в имота ще бъдат монтирани 1656 панела х 545Wp всеки и 4 бр. инвертори х 250 kW всеки.
Точката на присъединяване към електоразпределителната мрежа е ВЕЛ 20kV„Тунела“ (средно напрежение), чрез подземно положен кабел 20kV (по общински местен път – поземлен имот с идентификатор 78464.15.806, с който граничи имота), дължина на трасето – 250 м.
Не се предвижда водоснабдяване и заустване на битови отпадъчни води. Експлоатацията на фотоволтаичната централа ще бъде безприсъствено. По време на строителството за нуждите на работниците ще бъде поставена химическа тоалетна. За питейни нужди ще бъде осигурявана бутилирана вода.
С проекта на ПУП-ПЗ не се очертава рамката на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС, но се предполага значително въздействие върху околната среда при прилагането им, предвид което попадат в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 4 от Наредбата за ЕО и подлежат на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
На основание чл. 81, ал. 3 от ЗООС, процедурата по ЕО следва да се извърши едновременно с изготвянето на проекта на плана и преди одобряването му. Проектите на плановете следва да се одобряват от Общински съвет - Симитли, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ-Благоевград.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

От извършената справка относно местоположението на имота, предмет на настоящия проект на ПУП-ПЗ спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитените зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), се установи следното:
- настоящият проект на ПУП-ПЗ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ);
- настоящият проект на ПУП-ПЗ попада частично (около 900 кв. м от площта на поземлен имот с идентификатор 29146.1.168, местност Кобилица по КККР на с. Железница) в границите на защитена зона като част от европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-348/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
Проектът на Подробен устройствен план – План за застрояване за поземлен имот с идентификатор 29146.1.168, местност Кобилица по одобрените кадастрална карата и кадастралните регистри на с. Железница, община Симитли, област Благоевград за промяна предназначението от „Изоставена нива“ за неземеделски нужди: „Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници – фотоволтаична електроцентрала“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони по чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
При извършената към момента проверка за допустимост на предвижданията на плана съгласно чл. 37, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че предвижданията на „на Подробен устройствен план – План за застрояване за поземлен имот с идентификатор 29146.1.168, местност Кобилица по одобрените кадастрална карата и кадастралните регистри на с. Железница, община Симитли, област Благоевград за промяна предназначението от „Изоставена нива“ за неземеделски нужди: „Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници – фотоволтаична електроцентрала“ са допустими спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определени със заповедта за обявяването ѝ.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявения „Проект на Подробен устройствен план – План за застрояване за поземлен имот с идентификатор 29146.1.168, местност Кобилица по одобрените кадастрална карата и кадастралните регистри на с. Железница, община Симитли, област Благоевград за промяна предназначението от „Изоставена нива“ за неземеделски нужди: „Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници – фотоволтаична електроцентрала“ с предмета и целите на опазване на защитените зони, ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.