Съдържание

Посетители

В момента има 343  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

документация за Уведомление за Проект за изменение на Общ устройствен план (ОУП) на община Благоевград поземлен имот с идентификатор 04279.158.77, местност Средния път-Ш.8 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград с цел поправка на явна фактическа грешка и предвиждане на курортна устройствена зона „Пп“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Основната цел на проекта на изменение на ОУП на община Благоевград, одобрен с Решение № 27 по Протокол № 3 от 25.02.2011 г. на Общински съвет- Благоевград за поземлен имот идентификатор 04279.158.77 по КККР на гр. Благоевград, община Благоевград е предвиждане на предимно производствена устройствена зона „Пп“ със следните показатели:
- Височина на застрояване – до 10 м;
- Максимална стойност на Кинт – 2.5;
- Плътност на застрояване – максимум 60%;
- Плътност на озеленяване – минимум 20 %;
Изработването на Проекта за изменение на ОУП на община Благоевград е допуснато с Решение №375/27.08.2021 г. на Общински съвет - Благоевград.
Изменението на ОУП се отнася за имот с идентификатор 04279.158.77 с площ 3500 кв. м и начин на трайно ползване „нива“ по КККР на гр. Благоевград, община Благоевград, предвид което изменението се счита за незначително и съгласно разпоредбите на чл. 2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Проектът за изменението на ОУП на община Благоевград, следва да се одобрява от Общински съвет на община Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

От извършената справка относно местоположението на имота, предмет на горепосочения проект за изменение на ОУП на община Благоевград не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и в границите за защитени зони като част от европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
Проектът за изменение на ОУП с обхват поземлен имот с идентификатор 04279.158.77 по КККР на гр. Благоевград с цел предвиждане на предимно производствена зона „Пп“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони по чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР), която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от ЕО.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявения проект с предмета и целите на опазване на защитените зони, ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.