Съдържание

Посетители

В момента има 203  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА БАНСКО

документация за Уведомление за „Проект за частично изменение на Общия устройствен план на община Банско за част от землището на гр. Банско, община Банско, област Благоевград с обхват поземлен имот с идентификатор 02676.4.85, местност Керанджийница по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Изработването на проекта за частично изменение на Общия устройствен план на община Банско за част от землището на гр. Банско, община Банско, област Благоевград с обхват поземлен имот с идентификатор 02676.4.85, местност Керанджийница по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско е допуснато с Решение № 763 по Протокол № 43/28.07.2022 г. на Общински съвет - Банско.
Поземлен имот с идентификатор 02676.4.85 е с площ 279018 кв. м, трайно предназначението на територията „Земеделска“ и начин на трайно ползване „Пасище“.
Основната цел на проекта за частично изменение на ОУП на община Банско е за поземлен имот с идентификатор да се определи „Терен за транспортна инфраструктура“ (Т4) за летище.
Проектът за частично изменение на Общия устройствен план на община Банско за част от землището на гр. Банско, община Банско, област Благоевград с обхват поземлен имот с идентификатор 02676.4.85 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за ЕО и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Изменението на ОУП на община Банско следва да се одобрява от Общински съвет – Банско, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

От извършената справка относно местоположението на имота, предмет на горепосочения проект за частично изменение на ОУП на община Банско се установи, че:
- настоящият проект за частично изменение на ОУП на община Банско не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ);
- настоящият проект за частично изменение на ОУП на община Банско не попада в границите за защитени зони като част от европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитена зона BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-353/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 58/2021 г.) и защитените зони BG0000209 „Пирин” за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявени със Заповед № РД-572 от 08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84 от 2008 г.), изменена и допълнена със Заповед № РД-284/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ бр. 44/2021 г.).
Проектът за частично изменение на Общ устройствен план на община Банско за част от землището на гр. Банско, община Банско с обхват поземлен имот с идентификатор 02676.4.85, местност Керанджийница по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони по чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявения „за частично изменение на Общ устройствен план на община Банско за част от землището на гр. Банско, община Банско с обхват поземлен имот с идентификатор 02676.4.85, местност Керанджийница по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“ с предмета и целите на опазване на защитените зони, ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.