Съдържание

Посетители

В момента има 273  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Часът на Земята- 26 март 2011 г.

eh_60_logo_7649-1По време на „Часът на земята 2011” във всички сгради на Министерство на околната среда и водите ще бъде угасено осветлението.

Благоевград, Петрич, Разлог и Сандански са сред градовете, които ще вземат официално участие в четвъртото издание на „Часът на Земята”, което ще се случи на 26 март 2011 (събота), 20.30 ч. Във Благоевград в 9 общински сгради сред които сградата на Община Благоевград, Регионален исторически музей, Общински куклен театър, Центъра по изкуствата и Камерна опера ще угасят светлините за 1 час.

РИОСВ - Благоевград призовава цялата общественост за активно участие в световната инициатива за борба с климатичните промени на планетата! 


Вижте официалния видеоклип на "Часът на Земята 2011".

 

Събитието в България се провежда под патронажа на г-жа Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните „посланици” на „Часът на Земята”.  

„Часът на Земята“ е започнал като кампания през 2007 г., приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.Тогава тази кампания се разраства и става една от най-мащабните световни инициативи за борба с климатичните промени. През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 г.в инициативата участват един милиард души в 4189 града в 88 държави. През 2010 г. рекордът е подобрен и в инициативата се включват 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктика.  

По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най- известните места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул.  Тази година идеята е да бъде насърчен всеки да направи първи стъпки в ежедневието си към по- устойчив начин на живот и след датата 26 март. Часът на Земята" е знак за действие към всеки човек, фирма и общност за отговорност и участие в изграждането на устойчиво бъдеще.