Съдържание

Посетители

В момента има 123  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Високи нива на фини прахови частици

Високи са измерените нива на фини прахови частици с размер до 10 микрометра в атмосферния въздух в Благоевград през последните два дни. Според екоекспертите високите стойности се дължат на пренос на прах с въздушните маси.

С цел да се набележат неотложни действия за изготвяне и актуализиране на общинските програми за намаляване на нивата на фини прахови частици с размер до 10 микрометра (ФПЧ10) в атмосферния въздух Министерство на околната среда и водите проведе семинар с над 100 участници - областни управители, кметове и експерти по околната среда от общините. В края на септември т.г. Европейската комисия стартира процедура за нарушаване на общностното право срещу България за наднормените нива на този замърсител, регистрирани през 2007 и 2008 година.

Според данните от мониторинга за 2008 г. градовете с най-много превишения на средноденонощната норма са Перник, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Смолян. Най-съществен принос за превишенията на нормите за ФПЧ10 имат енергетиката, промишлеността и битовото отопление, а също в голяма степен - транспортът, строителните и ремонтните дейности, хигиената на пътната инфраструктура:

  • общини с приоритетно влияние на битовото отопление, неблагоустроени селищни територии и недобре поддържана улична мрежа - Асеновград, Варна, Перник, Смолян, В. Търново, Пазарджик, Благоевград, Никопол и Свищов;
  • общини с приоритетно влияние на енергетиката и промишлеността - Девня, Пирдоп, Русе, Видин, Враца, Монтана, Гълъбово, Димитровград, Бургас, Кърджали, Плевен и Силистра;
  • общини с приоритетно влияние на транспорта - Пловдив и Варна (през летния период на годината);
  • общини с комплексно влияние на отделните източници – София.

Повече информация