Съдържание

Посетители

В момента има 287  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Нелегален внос на отпадъци

Нелегален внос на отпадъци от 8 миклобуса и един ТИР пресякоха РИОСВ – Благоевград и митничиски служители на ГКПП “Кулата” и ”Илинден”. Всички микрубуси и ТИР, превозващи нерегламентирано отпадъци бяха задържани и върнати обратно в Р. Гърция от експертите на РИОСВ и митнически служители на ГКПП “Кулата” и “Илинден”.

При проверките в периода 31 май – 2 юни е установено, че с цел внос в България се транспортира метален скрап, кабели, отпадъци от пластмаса, компоненти от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, полиетилен и хартия. Товарът във всички превозни средства не е бил придружен от необходимите документи и задължителната при трансграничен превоз нотификация. В резултат на това отпадъците са върнати обратно в Гърция.

Тирът е превозвал смляни отпадъци от пласмаса, предназначени за фирма “Реалити продукт” ООД, София. Превозвания товар не отговаря на посочения в нотификацията разрешен отпадък, което прави вносът нелегален, констатираха експертите.

РИОСВ – Благоевград напомня, че при установяване на нерегламентиран внос на отпадъци през митническите пунктове, същите се връщат обратно на изпращачите им.

 

Отпадъците не са стока, която може да се движи свободно в ЕС. Според Регламент 1013/2006 на ЕС, забранено е въвеждането на отпадъци с цел обезвреждане, а за отпадъците, предназначени за оползотворяване в страната ни, е задължително да има издадено разрешение за въвеждане от Министерството на околната среда и водите.

Към момента, както за България и Румъния, така и за страните от предишното разширяване, тече преходен период, в който е задължително притежаването на нотификация и разрешение. До 31 декември 2014 година регламентът предвижда контрол върху „движението на отпадъците", т.е. и вътреобщностните доставки подлежат на проверка за спазване на законодателството, а като нелегално движение на отпадъци се определя всеки превоз без необходимите документи. 

През 2009 г. по сигнали за незаконен превоз на отпадъци на митница Кулата на територията на  Р. България не са допуснати и са върнати в Р. Гърция общо 20 превозни средства, натоварени с метален скрап, ИУЕЕО, отпадъчен полиетилен, акумулатори и др. След постъпили уведомления от метница “Кулата” за  незаконен превоз на отпадъци, без необходимите документи, съпровождащи товара, РИОСВ – Благоевград е разпоредила товарът да не се допуска на територията на Р. България. В резултат в страната ни не са допуснати още 24 превозни средства, натоварени най-често с метален скрап и акумулатори.