Съдържание

Посетители

В момента има 223  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Състояние на атмосферния въздух през май

През месец май автоматичната измервателна станция за контрол качеството на атмосферния въздух в Благоевград не е отчела превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици 10 (ФПЧ10). От началото на годината са анализирани 151 бр. проби, като в 26 случая са измерени концентрации на ФПЧ10 над нормата. Максимално измерената концентрация от началото на годината е на 11 февруари - 132.17 µg/m3 , което е превишавало 2,643 пъти средноденонощната норма от 50 µg/m3.

Няма регистрирани превишения по показателите азотен диоксид, серен диоксид и озон.

Високи са концентрации на ФПЧ10 през зимните месеци януари, февруари, ноември и декември в дните с характерни МТО условия. Продължително безветрие, мъгла, ниска облачност затрудняват разсейването на емисиите от битовото отопление, промишлените парокотелни централи и автомобилния транспорт.

Месечни бюлетини

 

  • Фини прахови частици 10 са всички частици, преминаващи през размерено – селективен сепаратор с критичен размер 10 микрона (аеродинамичен диаметър на частиците – 10 микрона), при 50 % на ефективност на задържане.
  • Съгласно Заповед № РД- 580/17.07.2007 г. на Министъра на околната среда и водите за утвърден нов списък на районите (агломерациите) за оценка и управление качеството на атмосферния въздух (РОУКАВ). В новия списък, община Благоевград е класифицирана като зона Благоевград в рамките на РОУКАВ “Югозападен”, с превишаване на средноденонощната норма (СДН) за показател “ФПЧ 10”.
  • С решение №288/27.11.2009 г. на Общински съвет Благоевград е приета Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Благоевград. В програмата са залегнали мерки за достигане в съответствие с нормите към 30.06.2011 г.