Съдържание

Посетители

В момента има 561  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №210/2023

Изх. №381(1)/07.02.2023 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Преустройство и пристрояване на съществуваща сграда с идентификатор 65334.303.6101.6, разположена в поземлен имот с идентификатор 65334.303.6101 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград в Младежки център — сграда за младежки дейности и спорт“

възложител: ОБЩИНА САНДАНСКИ

Във връзка с представеното от Вас уведомление с Вх. №381/26.01.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Преустройство и пристрояване на съществуваща сграда с идентификатор 65334.303.6101.6, разположена в поземлен имот с идентификатор 65334.303.6101 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград в Младежки център — сграда за младежки дейности и спорт“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената с уведомлението информация сграда с идентификатор 65334.303.6101.6, разположена в поземлен имот с идентификатор 65334.303.6101 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград е изградена в периода 1970-1980 г. и е с предназначение за тренировъчна зала за сухи тренировки към Градския басейн за скокове във вода. Сградата е двуетажна и от 1999 г. не се ползва по предназначение, в следствие на което пустее и се руши.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда преустройство и пристрояване на съществуващата сграда в Младежки център — сграда за младежки дейности и спорт. Предвижда се обособяване на нов главен вход под козирката от запад и нов вход за зареждане от изток. От северната страна на сградата се предвижда пристрояване със стоманобетонна шахта, осигуряваща достъпна среда и до двата етажа. Преустройството на двата етажа ще включва:
• На първия етаж ще се разположат: фоайе, асансьор, стълбище, коридор санитарни възли за мъже, жени и хора е неравностойно положение и помещение за приемане на кетъринга, две многофункционални зали които ще бъдат разделени с подвижни шумоизолиращи стни с възможност за обединяване в едно пространство. От голямата зала посредством стъклени витрини ще има изглед към втория етаж.
• Вторият етаж ще бъде галериен с изглед към голямата зала като се предвижда той да се състои от фоайе, коридор, медиаторски кабинет, кабинет младежки специалист, кабинет за управителя и зала за дигитални компетенции.
За покрива се предвижда изграждането на нов седящ дървен покрив върху покривната плоча с обособяване на пространство за отоплителна, вентилационна и климатизационна инсталация, а също така u изграждане на система за зелен покрив. Покривът ще бъде изолиран с хидрофобен шперплат, каменна вата и РУС хидроизолация. Отводняването ще бъде вътрешно, като също така се предвижда и изграждането на нови стоманобетонни бордове по периферията.
Основната част от източната, южната u западната фасада ще бъдат затворени с окачена структурна фасада от носеща алуминиева конструкция и двоен стъклопакет, а северната фасада ще бъде топлоизолирана.
Преградните стени ще бъдат изградени от гипсокартон и стоманена конструкция от системни профили, а съществуващите стена. греди и колони ще бъдат измазани с гипсова мазилка. Между двете зали се предвижда и система за подвижни звукоизолиращи стени.
Настилките на залите и кабинетите ще са мокет на плочи, а на комуникационните и санитарните помещения с шпакловъчна смес за под.
Реализацията на настоящето инвестиционно предложение не е свързана с изграждане на нова и/или изменение на съществуваща техническа инфраструктура.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-350/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние над 1500 м.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се засягат пряко защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създават предпоставки за фрагментация, увреждане и трансформация на типове природни местообитания и местообитанията на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се променя структурата и видовия състав на местообитания, не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с настоящето инвестиционно предложение дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Преустройство и пристрояване на съществуваща сграда с идентификатор 65334.303.6101.6, разположена в поземлен имот с идентификатор 65334.303.6101 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград в Младежки център — сграда за младежки дейности и спорт“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград