Съдържание

Посетители

В момента има 195  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №178/2023

Изх. №271(1)/01.02.2023 г.

Уведомление за „Горскостопанска програма за поземлени имоти с идентификатори 04217.38.5 и 04217.37.2 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Бистрица, община Благоевград, област Благоевград“

възложител: НАСЛЕДНИЦИТЕ НА К. Л.

Във връзка с представеното от Вас уведомление с Вх. №271/19.01.2023 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираната горскостопанска програма, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., посл. изм. и доп.), Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанската програма за поземлени имоти с идентификатори 04217.38.5 и 04217.37.2 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Бистрица, община Благоевград, област Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на настоящата горскостопанска програма са следните поземлени имоти одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Бистрица, община Благоевград, област Благоевград (КККР на гр. Благоевград) с трайно предназначение на територията „Горска“:
- поземлен имот с идентификатор 04217.38.5, местност Голема нива по КККР на с. Бистрица с площ 2033 кв. м (0.2033 ха);
- поземлен имот с идентификатор 04217.37.2, местност Камено по КККР на с. Бистрица с площ 19010 кв. м (1.901 ха).
В горско административно отношение имотът попадат в обхвата на ТП „Държавно горско стопанство Благоевград“ към ДП „Югозападно държавно предприятие“. Съгласно извършена инвентаризация на горите на ТП „Държавно горско стопанство Благоевград“ в поземлените имоти попадат следните отдели, подотдели:
- в поземлен имот с идентификатор 04217.38.5, местност Голема нива по КККР на с. Бистрица попада отдел, подотдели 68 „л“;
- поземлен имот с идентификатор 04217.37.2, местност Камено по КККР на с. Бистрица попада отдел, подотдел 68 „т“.
Съобразно представената информация и документация насажденията са със следните характеристики:
- за поземлен имот с идентификатор 04217.38.5, местност Голема нива по КККР на с. Бистрица: състав – бял бор 10, със семенен произход; възраст – 45 години; пълнота – 0.9; височина – 15 м; стопански клас – Бялборов високобонитетен. Дървостоят в границите на имота е с неравномерен строеж и средно състояние;
- за поземлен имот с идентификатор 04217.37.2, местност Голема нива по КККР на с. Бистрица: състав – бял бор 10, със семенен произход на възраст – 65 години и бук и дъб на около 20 години; пълнота – 1.0; височина – 20 м; стопански клас – Бялборов средно и ниско бонитетен. В границите на имота има повредени дървета от снеголом.
С горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните горскостопански мероприятия:
- в поземлен имот с идентификатор 04217.38.5, местност Голема нива по КККР на с. Бистрица: предвидено е да бъде изведена отгледна сеч - пробирка с интензивност 20%;
- в поземлен имот с идентификатор 04217.37.2, местност Голема нива по КККР на с. Бистрица: предвидено е да бъде изведена отгледна сеч - пробирка с интензивност 30%.
С горскостопанската програма не се предвиждат възобновителни, противопожарни и ловностопански мероприятия, както и изграждане на временни извозни пътища.
Горскостопанската програма не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитените зони BG0000495 „Рила”, обявена със Заповед № РД-764/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 100/2008 г.) за опазване на дивите птици, изменена и допълнена със Заповед № РД-259/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ бр. 40/2021 г.), с която се обявява и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, на най-близко геодезично разстояние над 1800 м.
С горскостопанската програма не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените с горскостопанската програма дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, без да се създава предпоставка за фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури, не се нарушава кохерентността между зоните, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, включително и птици, предмет на опазване в най-близо разположените защитени зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията на предвидените с настоящата горскостопанска програма дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявената „Горскостопанска програма за поземлени имоти с идентификатори 04217.38.5 и 04217.37.2 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Бистрица, община Благоевград, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася само за заявените параметри и предвиждания на гореописаната горскостопанска програма и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград