Съдържание

Посетители

В момента има 394  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1503/2022

Изх. №4786(1)/25.11.2022 г.

Уведомление за инвестиционно „Ремонт и възстановителни работи на съществуващи съоръжения на МВЕЦ „Сушицка – 2“ на р. Сушицка, землище на с. Полена, община Симитли, област Благоевград“

възложител: „ДИМАЛ АМ“ ЕООД

Във връзка с Ваше уведомление с вх. № 3034/08.07.2022 г. и доп. информация с вх. № 3034(4)/26.09.2022 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), Ви уведомявам следното:
Инвестиционно предложение „Ремонт и възстановителни работи на съществуващи съоръжения на МВЕЦ „Сушицка – 2“ на р. Сушицка, землище на с. Полена, община Симитли, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Обект МВЕЦ „Сушицка - 2“, включително „Трасе на подземен напорен тръбопровод за МВЕЦ „Сушицка - 2“ и деривационен канал, находящ се в землището на с. Полена, община Симитли, област Благоевград е въведен в експлоатация с Разрешение за ползване № 1018/02.07.2001 г. на Дирекция за национален и строителен контрол, гр. София.
Съгласно регистрите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ дружеството е титуляр на разрешително за водовземане от повърхностни води № 41140154/22.02.2010 г. за производство на ел. енергия с максимално разрешено водно количество - 0,6 м3/сек., разрешен годишен лимит - 11, 942 400 млн. м3/год., изменено с решение № ПО-01-18/24.02.2016 г. С Решение № ПО-01-95/14.07.2020 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ разрешителното е продължено до 12.10.2030 г., екологичното водно количество е Qекв. = 68 л/сек.
Водохващането на р. Сушицка е построено в речното корито на река Сушицка с кота дъно река 561,0 м в землището на с. Полена, община Симитли.
Предмет на настоящето инвестиционно предложение е съществуващото водохващане на МВЕЦ „Сушицка - 2“ да се възстанови и да бъдат приведени в работно състояние всички съоръжения, повредени от преминаване през 2021 г. на високите води, влачещи едри камъни и валуни, предизвикали и нанесли следните поражения:
- запълване на обема на езерото пред яза, който има ролята на утайник, до котата на решетката с наноси и едри камъни с дълбочина около 2,0 м;
- частично разрушена бетонова повърхност;
- повреда на решетката и частично изтръгнати и изкривяване на прътите на решетката от бетона;
- обрушена и частично разрушена бетонова повърхност на преливника;
- напълно разрушени бетонови стени на рибния проход;
- двата плоски затвора са изкривени и затлачени с наноси и храсталаци;
- подкопана е основата на надлъжната стена на утайника;
- бетоновото дъно на енергогасителя и отводящия наклонен участък на преливника и решетката в горната част е частично разрушено, а в долната част до реката облицовката е напълно разрушена и отнесена от високия поток;
- бетоновата рампа с оградни стени на подходния път също е разрушен в голям участък и отнесена.
С инвестиционното предложение се предвижда:
- монтаж на нова решетка;
- изчукване в тялото на яза на нов отвор за промиване на наносите и ремонтни възстановителни работи на останалите съоръжения.
С инвестиционното предложение не се предвиждат дейности, свързани с почистване на речното корито от наносни отложения.
Изпълнението на инвестиционния план ще се извърши в следния ред:
1. Възстановяване и ремонт на подходния път до водохващането и направа на нова рампа.
2. Изкопни работи за фундаменти на:
- новата оградна бетонова стена, разположена в петата на десния бряг и съществуващия преливник. с бетонова рампа след него в долния участък;
- крилната направляваща стена на десен бряг и крилната стена на левия бряг за връзка с брега;
Изкопите ще се извършат в земни почви и предимно в скални материали.
3. Насипни работи - обратния насип се изпълнява след приключване на бетоновите работи, с материал от депонирания изкоп.
4. Изчукване на стария бетон или изрязване с машини, награпяване по контакта стар - нов бетон.
5. Изпълнение на всички видове строителни работи на съоръженията по яза (решетка, отвор за наноси, фронтален преливник за високите води и рибен проход) и в горния участък (оградните и крилни стени).
6. Изпълнение на специални работи: анкери, метални облицовки, специални водоплътни и износоустойчиви замазки във водоприемната камера под решетката, дренажи, фуги и др.
7. Монтажни работи по време на строителството на плоския затвор и монтиране на водачите преди армировката, кофража и полагане на бетона.
8. Монтаж на затворни съоръжения.
9. Монтаж на решетка.
Всички строителни работи нови и ремонтни се извършват върху старите конструкции на съоръженията на водохващането, разположено в речното корито на реката. По време на преустройството на решетката и изпълнение на ремонтни работи по другите съоръжения, пропускането на вода към турбините и речното корито за отводняване ще се извърши през зимния отвор на утайника. От утайника през отвора за промиване в долния край ще се изпускат 68-70 л/сек в долния участък на реката за отводняване. Също така водата за отводняване може да се изпуска и под стария затвор за промиване. Всичко това зависи от мястото където се извършват работите.
Във връзка с горе изложеното така заявеното инвестиционно предложение за „Ремонт и възстановителни работи на съществуващи съоръжения на МВЕЦ „Сушицка - 2“ на р. Сушицка, землище на с. Полена, община Симитли, област Благоевград не следва да се счита и за изменение и разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), тъй като: строително - монтажните работи ще бъдат извършвани в границите на съществуващото водохващане; не се променя заявеното водно количество; целта на инвестиционното предложение е осигуряване на екологично водно количество след водохващането, и не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо, на отстояние 1300 м са разположени границите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-264/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 41/2021 г.).
При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС се констатира, че инвестиционното предложение е допустимо с ПУРБ на ЗБР за БУ (2016-2021 г.) и ПУРН на ЗБР за БУ (2016-2021 г.) при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становище по чл. 155, ал. 1, т. 23 от ЗВ с изх. №П-01-235(1)/02.09.2022 г. и №П-01-235(3)/31.10.2022 г. на директора на БДЗБР.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (Ремонт и възстановителни работи на съществуващите съоръжения на водохващането на МВЕЦ) на заявеното ИП, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на растителни и животински видове, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на с. Сушица и с. Полена в близост до границите на защитените зони, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение „Ремонт и възстановителни работи на съществуващите съоръжения на водохващането на МВЕЦ „Сушицка - 2“ на р. Сушицка, повредени от преминаването на високите води през м. декември 2021 г.“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния за промените.
Приложение: Писма с изх. №П-01-235(1)/02.09.2022 г. и №П-01-235(3)/31.10.2022 г. на директора на БДЗБР.

С уважение,
СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград