Съдържание

Посетители

В момента има 632  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1452/2022

Изх. №4596(1)/15.11.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на еднофамилна жилищна сграда в новообразуван имот № 51.1 по плана на новообразуваните имоти за местността Вировете, землище на с. Делвино, община Благоевград, област Благоевград“

възложител: А. У., Р. У.

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. №4596/31.10.2022 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение „Изграждане на еднофамилна жилищна сграда в новообразуван имот № 51.1 по плана на новообразуваните имоти за местността Вировете, землище на с. Делвино, община Благоевград, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената с уведомлението информация и документацията към него новообразуван имот № 51.1 по плана на новообразуваните имоти за местността Вировете, землище на с. Делвино, община Благоевград е с трайно предназначение на територията „фонд населен места“ с начин на трайно ползване „жилищно строителство“ и площ 768 м2.
С инвестиционното предложение е предвидено в горепосочения поземлен имот да бъде изградена еднофамилна жилищна сграда със застроена площ 78.40 м2 на два етажа. Водоснабдяването ще се осигури чрез изграждане на външен водопровод, отклонение на съществуващ довеждащ водопровод ЕТ DN 250 от ВС „Чакалица“, като участък от водопровода е изграден в поземлен имот с идентификатор 20540.38.145 с НТП „За селскостопански, горски, ведомствен път“. Формираните отпадъчни води ще се заустват във водоплътна изгребна яма в рамките на имота. Електрозахранването ще бъде извършено чрез монтаж на електромерно табло Т1П на Ж.Б стълб до имота от ВМрНН на ТП „Военен парк - Делвино“. Транспортният достъп ще се осъществява по полски пътища.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо, на разстояние от 4170 м е границата на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитена зона) и характера (изграждане на еднофамилна жилищна сграда) на заявеното ИП, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на растителни и животински видове, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитените зони;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на с. Делвино в близост до границите на защитените зони, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на еднофамилна жилищна сграда в новообразуван имот № 51.1 по плана на новообразуваните имоти за местността Вировете, землище на с. Делвино, община Благоевград, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо/становище се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо/становище, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград