Съдържание

Посетители

В момента има 200  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1265/2022

Изх. №3940(1)/05.10.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на четири броя жилищни сгради в поземлен имот с идентификатор 47189.17.16 в местността Падарката по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“

възложител: „БИТАН 2020“ ЕООД

Във връзка с представеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №3940/16.09.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на четири броя жилищни сгради в поземлен имот с идентификатор 47189.17.16 в местността Падарката по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 47189.17.16 в местността Падарката по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич е земеделска територия с начин на трайно ползване „нива“ и площ 5002 кв. м.
С инвестиционното предложение се предвижда разделяне на горепосочения имот на пет нови самостоятелни урегулирани поземлени имота (УПИ) с площи и отреждане, както следва: проектен УПИ I с площ 786 кв. м и отреждане за „жилищно строителство“; проектен УПИ II с площ 786 кв. м и отреждане за „жилищно строителство“; проектен УПИ III с площ 786 кв. м и отреждане за „жилищно строителство“; проектен УПИ IV с площ 762 кв. м и отреждане за „жилищно строителство“ и проектен УПИ V с площ 779 кв. м и отреждане за „улица“.
Във всеки един от новообразуваните УПИ I, УПИ II, УПИ III и УПИ IV е предвидено да бъде изградена по един брой жилищна сграда с височина до 10 м. В границите на новообразуваните имоти е предвидено да се осигурят места за паркиране на собствени автомобили. Водоснабдяването е предвидено да се осъществи от съществува уличен водопровод ф90 на с. Марикостиново, чрез изграждане на нов водопровод с дължина 54.30 м. Образуваните битови отпадъчни води е предвидено да бъдат зауствани в съществуващата канализация на селото. Електроснабдяването на сградите е предвидено да се осъществи чрез фотоволтаични панели, монтирани върху покривите на сградата, като произведената електроенергия ще бъде основно за собствени нужди. Достъпът до новообразуваните имоти ще се осъществява по чрез обслужваща улица УПИ V, която ще се обособи в границите на имота, като продължение на уличната мрежа на селото.
Според приложено писмо с изх. № 92-00-1331-001/01.06.2022 г. на община Петрич имотът предмет на инвестиционното предложение попада в отредена устройствена зона „Жм“ - (с жилищни функции) съгласно предвижданията на Предварителния проект на Общ устройствен план (ОУП) на община Петрич. В същото е посочено, че промяна предназначението на имота е допустима и съответства на предвижданията на Предварителния проект на Общ устройствен план (ОУП) на община Петрич.
За предварителният проект на Общ устройствен план на община Петрич е проведена процедура по екологична оценка, (ЕО) чрез която е проведена и процедурата по оценка за съвместимостта (ОС) на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключила със Становище по екологична оценка №БД-01-01/2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград. Процедурата е проведена чрез оценка на степента на въздействие върху защитените зони.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 28/13.04.2010 г.), изменена със Заповед №РД-567/28.06.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 54/12.07.2022 г.) и защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние над 255 м.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се засягат пряко защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създават предпоставки за фрагментация, увреждане и трансформация на типове природни местообитания и местообитанията на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се променя структурата и видовия състав на местообитания, не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури, не се нарушава кохерентността между зоните, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, вкл. и птици, предмет на опазване в най-близо разположените защитени зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с настоящето инвестиционно предложение дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на четири броя жилищни сгради в поземлен имот с идентификатор 47189.17.16 в местността Падарката по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград