Съдържание

Посетители

В момента има 366  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1258/2022

Изх. №3929(1)/30.09.2022 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) – изменение на плана за улична регулация (ПУР) в обхват от осова точка 67 до осова точка 90 по регулационния план на с. Златолист, община Сандански, област Благоевград“

възложител: ОБЩИНА САНДАНСКИ

Във връзка с представеното от Вас уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с Вх. №3929/15.09.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект на ПУП, което приемаме като уведомление по чл. 2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същия проект на ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Проектът на Подробен устройствен план (ПУП) – изменение на плана за улична регулация (ИПУР) в обхват от осова точка 67 до осова точка 90 по регулационния план на с. Златолист, община Сандански, област Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящият проект на ПУП е разработен въз основа на Решение №103 от проведено заседание на Общински съвет – Сандански на 12.05.2022 г.
С настоящия ПУП се предвижда изменение на плана за улична регулация (ПУР) в обхват от осова точка (о. т.) 67 до осова точка 90 по регулационния план на с. Златолист, община Сандански, съобразено с изградената улична мрежа и обхвата на възстановени поземлени имоти, и обстоятелството че Плана за регулация на с. Златолист е от 1931 г.
Съобразено с направени геодезически измервания на съществуващата инфраструктура, с проекта за изменение на уличната регулация се предвижда уличната отсечка от о.т. 68 до кръстовището при о.т.65 да отпадне, тъй като попада в двора на манастир „Св. Георги“. В останалата част от улицата регулационното изменение е минимално и следва съществуващата улица и оградите на поземлените имоти.
Настоящият проект на ПУП - ИПУР не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ). Планът попада в границите на следните защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР): защитена зона BG0002072 „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-283/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 29/2010 г.) и BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-350/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
С настоящия проект на ПУП - ИПУР не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че предвидените с плана дейности са допустими спрямо режима дейностите на защитените зони BG0002072 „Мелнишки пирамиди“ за опазване на дивите птици за опазване на дивите птици и BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен със заповедта за обявяването им.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящия проект на ПУП дейности, както и обстоятелствата, че при реализирането им: не се унищожават и/или увреждат типове природни местообитания и местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони; няма вероятност за намаляване площта, влошаване качествата и структурата на типовете природни местообитания и местообитания на видовете, както и за унищожаване, увреждане и/или намаляване площта на естествения им район на разпространение в зоните, включително и на най-благоприятните местообитания за видовете; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете, вкл. и птици или за изолиране на отделни полигони от местообитания им, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за трансформация на местообитания на видове, вкл. и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, светлинно излъчване и др., което да доведе до прогонването на видовете, вкл. и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; няма да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000 – биокоридори на видове, елементи на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове; с реализацията и последващата експлоатация на обекта на плана не се очаква генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на засегнатите защитени зони; не се очаква натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху предмета и целите на опазване на засегнатите защитени зони, във взаимодействие с други планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, включително и такива със сходен характер, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) – изменение на плана за улична регулация (ПУР) в обхват от осова точка 67 до осова точка 90 по регулационния план на с. Златолист, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на горепосочения ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград