Съдържание

Посетители

В момента има 127  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1256/2022

Изх. №2834(9)/30.09.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Реконструкция на общински път BLG 2063 (BLG 2061, Благоевград - Бистрица/ - Горно Хърсово)“

възложител:ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Във връзка с представеното от Вас уведомление с Вх. №2834/24.06.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение и допълнителна информация към него с Вх. №2834(2)/06.07.2022 г. и Вх. №2834(6)/31.08.2022 г., на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Реконструкция на общински път BLG 2063 (BLG 2061, Благоевград - Бистрица/ - Горно Хърсово)“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация с настоящето инвестиционно предложение се предвижда ремонт на разрушените участъци от пътното платно на общински път BLG 2063 (BLG 2061, Благоевград - Бистрица/ - Горно Хърсово с цел подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и с оглед осигуряване на безопасността на движението, и доброто отводняване на пътя.
Реализацията на инвестиционното предложение е свързана изпълнението но следните основни работи:
 организационни мероприятия, вкл. доставка, монтаж и демонтаж за създаване на временна организация и безопасност на движението (ВОБД);
 земни работи, вкл. направа на механизиран земен изкоп, вкл. и натоварване на транспорт; попълване на банкети – машинно; демонтаж на бетонови бордюри и водещи бетонови ивици; почистване на водостоци; доставка и полагане на трошен камък със необходимата зърнометрия за подосновен и основен пласт; направа на обратна засипка;
 реконструкция на пътна настилка, вкл. студено рециклиране на пътна настилка, студено фрезоване на асфалтобетонна настилка, машинно полагане на плътна асфалтова смес и на неплътна асфолтова смес;
 реконструкция на пътни съоръжения и техните принадлежности, вкл. доставка и полагане на бетонови бордюри, повдигане решетки за дъждоприемна канализация.
Дължината на участъка, който ще бъде реконструриран е 7700 м. Реконструкцията ще бъде извършена само в рамките на габарита на съществуващия път и не е свързана с усвояване на нови терени.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.), на най-близко геодезично разстояние над 3561 м.
Така заявеното инвестиционно предложение няма основание да се счита за изменение и разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително въздействие върху околната (всички дейности ще бъдат извършвани в рамките на съществуващия път и няма да бъдат засегнати нови терени) и не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на ЗБР (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БД ЗБР) с Изх. №П-01-233(3)/28.09.2022 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с Вх. №2834(8)/28.09.2022 г., копие от което прилагаме.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се засягат пряко защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създават предпоставки за фрагментация, увреждане и трансформация на типове природни местообитания и местообитанията на видове, включително и птици, предмет на опазване в защитените зони, не се променя структурата и видовия състав на местообитания, не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете птици, предмет на опазване в непосредствено разположената защитена зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с настоящето инвестиционно предложение дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция на общински път BLG 2063 (BLG 2061, Благоевград - Бистрица/ - Горно Хърсово)“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на становище с Изх. №П-01-233(3)/28.09.2022 г. на БД ЗБР.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград