Съдържание

Посетители

В момента има 690  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №1210/2022

Изх. №3862(1)/23.09.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на пет вилни сгради в поземлен имот с идентификатор 02693.186.21, местност Рудина по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“

възложител: „БЪЛГЕРИАН ХАЙТС“ ЕООД

Във връзка с представеното от упълномощеното лице уведомление с Вх. №3862/12.09.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на пет вилни сгради в поземлен имот с идентификатор 02693.186.21, местност Рудина по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация с уведомлението и документацията към него, с инвестиционното предложение се предвижда се предвижда изграждане на пет броя вилни сгради в поземлен имот с идентификатор 02693.186.21 местност Рудина по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград с площ 5500 кв. м, представляващ земеделска земя с начин на трайно ползване „Нива“.
Всяка сграда е предвидено да бъде изградена на един етаж и със застроена площ 250 кв. м. Застрояването в имота е предвидено да бъде свободно, при спазване на показателите за устройствена зона „Ов“, както следва: Височина на застрояване - до 7 м; Плътност на застрояване – до 40 %; Кинт – до 0.8 и Минимална озеленена площ - 50 %, съобразено с Решение №111/26.05.2022 г. на ОбС Разлог, с което е разрешено изработване на Подробен устройствен план - План за застрояване с отреждане на поземлен имот с идентификатор 02693.186.21 по КККР на с. Баня, община Разлог за „вилно строителство“ в зона „Ов“ (рекреационни устройствени зони за вилен отдих).
Електрозахранването е предвидено да се осъществи от електроразпределителната мрежа на населеното място, чрез изграждане на нов трафопост, който да се захрани от 20 kV „Полето“, п/ст. „Разлог“. Водоснабдяването на бъдещите сгради е предвидено да се осъществи след изграждането на водопроводен клон - Главен клон III – висока зона, разработен в обхвата на проект „Уличен водопровод от същ. НВ V=1000 m3 до ПС висока зона“ и след изграждане на водопровод от ПС за висока зона до имот с идентификатор 02693.186.21 по КККР на с. Баня. Битовите отпадъчни води е предвидено да се заустват в изгребна яма. Достъпът до имота се осъществява по граничещ с него селскостопански път – имот с идентификатор 02693.332.390 по КККР на с. Баня.
Инвестиционното предложение е в съответствие с действащия Общ устройствен план на Община Разлог, за който е проведена процедура по екологична оценка, в рамките на която е извършена и процедура по оценка на съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“, приключила със Становище по екологична оценка №БД-01/27.10.2016 г. на директора на РИОСВ.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-353/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 58/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние около 2727 м.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на регламентираните с глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда и екологична оценка.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се засягат пряко защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създават предпоставки за фрагментация, увреждане и трансформация на типове природни местообитания и местообитанията на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се променя структурата и видовия състав на местообитания, не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с настоящето инвестиционно предложение дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на пет вилни сгради в поземлен имот с идентификатор 02693.186.21, местност Рудина по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград